Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, μετά την Τελετή Αφής για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου).

Οι δρομείς κρατώντας τη Δάδα με τη Φλόγα θα διασχίσουν την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για να καταλήξουν στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Εκεί θα παραδώσουν τη Φλόγα στους φετινούς διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρόντες στην Τελετή Αφής ήταν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θα συμμετάσχει στη λαμπαδηδρομία ως τρίτος λαμπαδηδρόμος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ο Τόνι Εστανγκέ, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo), η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ο Σπύρος Καπράλος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), εκπρόσωποι της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και πλήθος κόσμου.

Λίγο μετά τις 12:15, στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά άναψε τη δάδα από τη Φλόγα που είχε κρατηθεί -αφού δεν ήταν δυνατό αυτό να συμβεί με το κάτοπτρο λόγω συννεφιάς- στο Ναό της Ήρας.

Η Φλόγα παραδόθηκε από την Πρωθιέρεια στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Χρυσό Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο.

«Σήμερα η καρδιά της γης χτύπησε δυνατά στην Αρχαία Ολυμπία σε μια μαγευτική, συγκινητική Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η Ολυμπιακή φλόγα, σύμβολο οικουμενικότητας και αδελφοσύνης, φωτίζει τον δρόμο προς τον σύγχρονο κόσμο με σταθμούς τις πανανθρώπινες, διαχρονικές, κλασικές αξίες.
Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκινά από την Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, των αγώνων της ζωής και της θέλησης.

Θα φτάσει στην Πόλη του Φωτός, στο Παρίσι της Δημοκρατίας και του Διαφωτισμού.
Θα περάσει από παντού χωρίς ποτέ να ξεπεραστεί. Στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της συνύπαρξης. Θα αλλάξει χέρια, γιατί γι’ αυτό γεννήθηκε το φως. Για να μεταλαμπαδεύεται.

Σήμερα όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στον ουρανό της Ολυμπίας. Στο γαλάζιο της Ελλάδας. Να κοιτάμε ψηλά, να κοιτάμε μακριά, να είμαστε κοντά. Ο ένας με τον άλλον. Αυτό είναι πολιτισμός.»

Ο Ολυμπιακός ύμνος ερμηνεύθηκε από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο, ενώ οικοδεσπότης ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η παρουσία ξένων ΜΜΕ. Εκτός από τους Γάλλους που έδειξαν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της τέλεσης των Ολυμπιακών στο Παρίσι, στην Αρχαία Ολυμπία ταξίδεψαν όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία όπως Reuters, Αssociated Press, Getty, Agence France-Presse, Χinhua, τα οποία έκαναν ζωντανές συνδέσεις.