Με γνώμονα την ασφάλεια της υγείας των τουριστών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα φέρνουν αλλαγές και στον κλάδο ενοικίασης οχημάτων (rent a car).
Αλλαγές στον τρόπο καθαρισμού, αλλά και στον αριθμό των επιβατών, ενώ όσοι νοικιάσουν αυτοκίνητο με οδηγό θα πρέπει απαραιτήτως να φοράνε όλοι μάσκες.

Πολλές εταιρείες rent a car έχουν ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων για την προστασία των πελατών και των υπαλλήλων τους.

Ο κλάδος ενοικίαση αυτοκινήτου έχει κι αυτός πληγεί από την πανδημία. Αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται σε μία…μοναδική θέση, καθώς μπορεί να παρέχει μια ιδιωτική λύση ταξιδιού. Και μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση μεταφοράς όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για ενοικιάσεις οχημάτων

  • Πολύ καλός καθαρισμός και απολύμανση μεταξύ των χρήσεων των οχημάτων από διαφορετικούς πελάτες.
  • Περιορισμός μέγιστου επιτρεπτού αριθμού επιβατών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αναθεωρείται σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη με αρ. Δ1α/ΦΠ.οικ.27815 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’1647/03.05.2020) για τα μέτρα προστασίας σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα:
    α) Οχήματα μέχρι 7 θέσεων, μεταφορά δύο επιβατών πλέον του οδηγού.
    β) Οχήματα 8 ή 9 θέσεων, μεταφορά 3 επιβατών, πλέον του οδηγού.
    γ) Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για ενοικίαση οχήματος ΕΙΧ με οδηγό

  • Περιορισμός μέγιστου επιτρεπτού αριθμού επιβατών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αναθεωρείται σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση.
  • Ειδικότερα, σύμφωνα με τη με αρ. Δ1α/ΦΠ.οικ.27815 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’1647/03.05.2020) για τα μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’222):
    α) Οχήματα μέχρι 5 θέσεων, μεταφορά ενός επιβάτη πλέον του οδηγού. Κατ’εξαίρεση επιτρέπεται η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον αυτός είναι συνοδός ατόμου που χρήζει βοήθειας.
    β) Οχήματα 6 ή 7 θέσεων, μεταφορά 2 επιβατών, πλέον του οδηγού.
    γ) Οχήματα 8 ή 9 θέσεων, μεταφορά 3 επιβατών, πλέον του οδηγού.
    δ) Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν πέραν του οδηγού μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.
  • Υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες όσο και από τον οδηγό (με αρ. Δ1α/ΦΠ.οικ.27815 Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη για τα υγειονομικά πρωτόκολλα ψηφίστηκε από την Βουλή στο νομοσχέδιο για τον καταδυτικό Τουρισμό και αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η σχετική ΚΥΑ για να τεθούν σε ισχύ.