Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ανάβουν οι μηχανές στο ΤΑΙΠΕΔ για τα επόμενα βήματα των αποκρατικοποιήσεων. Σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το εγκεκριμένο από το ΔΣ του Ταμείου το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP), πλάνο που εισέρχεται σε νέα περίοδο με την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας μετά τον επί θύραις έλεγχο της πανδημίας.

Σύμφωνα με αυτό, για την επένδυση του Ελληνικού αναμένεται η Υπογραφή Σύμβασης παραχώρησης για πρόδρομες εργασίες. Η Έκδοση απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το καζίνο, η Έκδοση αποφάσεων Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακύρωσης.

Η ολοκλήρωση μετεγκαταστάσεων δημοσίων χρηστών, η Μεταβίβαση/ εισφορά εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.), η Υπογραφή και Κύρωση Σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Λιμάνια

Το Ταμείο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.

Αναμονή απόφασης ΥΠΕΘΑ σχετικά με την ανάπτυξη ναύσταθμου στο λιμάνι (ακριβής προσδιορισμός έκτασης) για τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης.

Ακόμη εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Η διερεύνηση αυτή αφορά στην παρούσα στιγμή την μαρίνα για Mega-Yacht και την μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.

Τέλος στις 05/04/2021 αναρτήθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος του Ηρακλείου. Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως 30/07/2021.

Μαρίνες

  • Στη μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού) δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 78 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπονήσει νέο σχέδιο χωροθέτησης. Επεται η Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και μετά την αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος οι επιλεγέντες υποψήφιοι επενδυτές θα προχωρήσουν στην Β’ Φάση του διαγωνισμού
  • Για το νέο Λιμένα Τούρλου Μυκόνου γίνεται προετοιμασία του νέου Master Plan για το σύνολο του Λιμανιού και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου μακροχρόνιας παραχώρησης.
  • Για τη Μαρίνα Κεφαλονιάς η έναρξη της Διαγωνιστικής Διαδικασίας με τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος (EoI) προγραμματίζεται εντός του 2ου τριμήνου του 2021
  • Για τη Μαρίνα Ζακύνθου 275 θέσεις διεξάγεται Τεχνικός και Νομικός έλεγχος της μαρίνας και θα ακολουθήσει η δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Για τη Μαρίνα Ιτέας αναμένονται δεσμευτικές προσφορές
  • Στη Μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου διεξάγεται Τεχνικός και Νομικός έλεγχος της μαρίνας και ακολουθεί η δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (ΕοΙ) για την έναρξη του Διαγωνισμού.

Ελευθέριος Βενιζέλος και ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

  • Η πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος πάει για το 2022.
  • Για την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ αναμένεται το άνοιγμα φακέλων των δεσμευτικών προσφορών.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το σχέδιο το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης για ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.

ΔΕΠΑ

Για την ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 15/07/2021. Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για λόγους που αφορούν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναστείλει τη Φάση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών μέχρι τα τέλη του 3ου τριμήνου του 2021. Τότε θα ενημερώσει τους Προεπιλεγέντες Επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα.

Στην εκ νέου αποκρατικοποίηση της Αττική Οδού προβλέπεται άμεσα έναρξη προπαρασκευαστικών ενεργειών άμεσα ενώ ο διαγωνισμός οδεύει για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

Εκτάσεις

  • Στην έκταση της Αφάντου στη Ρόδο η διαγωνιστική διαδικασία στο σύνολο της και το σχέδιο σύμβασης έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το σχέδιο ανάπτυξης (σχέδιο ΠΔ) έχει περάσει από επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
    Το ΠΔ ΕΣΧΑΔΑ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τα δύο ακίνητα (18 ΑΑΠ/14.09.2016)
    Επίσης διενεργήθηκε σύσταση 3 εταιρειών ειδικού σκοπού για την εισφορά του δικαιώματος στον επενδυτή για το Β. Αφάντου.
    Το οικονομικό κλείσιμο της Ν. Αφάντου ολοκληρώθηκε το 2019. Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση από ΥΠΕΘΑ για Β. Αφάντου. Το δε οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται το 3ο τρίμηνο του 2021 (Β. Αφάντου)
  • Για την εκτός Σχεδίου γηπεδική έκταση στο Δήμο Μαρκόπουλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) αναμένεται η τελική διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
    Έπεται η προετοιμασία των τευχών του διαγωνισμού. Η έναρξη του διαγωνισμού τοποθετείται εντός του 2021
  • Στο 15 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία προσφορών για τις Γούρνες Ηρακλείου, ενώ αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ Π.Δ. ΕΣΧΑΔΑ.
  • Για το ακίνητο έκτασης συνολικής έκτασης 293,870 στρ. και αξιοποιήσιμης έκτασης 140 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή Ποσειδίου τα επόμενα βήματα αφορούν την έγκριση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.
    Η διαγωνιστική διαδικασία είναι το για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
  • Για το παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού, έκτασης 126,6 στεμμάτων αναμένεται η έγκριση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.
    Η  διαγωνιστική διαδικασία είναι για το τέλος του 2021.