Με ορεκτικό το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου Βενέτη σε ορίζοντα τετραετίας συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ και κυρίως πιάτο τις βολές προς πάσα κατεύθυνση, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του ομίλου, Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, είχε από όλα.

Και αυτό γιατί ο Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας Βενέτη δεν μάσησε ούτε αυτή τη φορά τα λόγια του, εξαπολύοντας πυρά κατά πάντων.

«Χάσαμε δύο αναπτυξιακούς και μια επένδυση 30 εκατ. ευρώ»

Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, εδώ και τέσσερα χρόνια η εταιρεία προσπαθεί να επιτύχει τη μετεγκατάσταση της μονάδας παραγωγής της από τη Λυκόβρυση στη Βοιωτία, αλλά σκοντάφτει στο σκόπελο της γραφειοκρατίας.

«Η γραφειοκρατία είναι μεγάλο πρόβλημα, δυσκολεύει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν μας αφήνει να μεταφερθούμε στη Βοιωτία. Μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε δύο αναπτυξιακούς νόμους και μια επένδυση 30 εκατ. ευρώ, παρόλο που έχουμε ήδη αγοράσει τον χώρο. ΕΥΔΑΠ και ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία», τόνισε, σπεύδοντας μάλιστα να συμπληρώσει πως «για να μεταφερθούμε στη Βοιωτία χρειαζόμαστε 35 διαφορετικές άδειες. Δεν γίνεται 30 υπηρεσίες να ελέγχουν έναν φούρνο.
Πλέον μετά από τέτοια καθυστέρηση, το κόστος της επένδυσης είναι τριπλάσιο. Ποιος θα το επωμιστεί; Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλο Μπανανία».

Ο κ. Μονεμβασιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να κινηθεί νομικά, ζητώντας αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί πως συγκεκριμένη υπάλληλος μπλοκάρει με δόλο τις διαδικασίες.
«Θα βγάλουμε ονόματα ανθρώπων που δεν θέλουν να δουλέψουν», δεν δίστασε να δηλώσει.

Περιγράφοντας ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα γραφειοκρατικών καθυστερήσεων από την πλευρά της πολιτείας, ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη αναφέρθηκε και στο ιστορικό κτήριο Μπάγκειον στην πλατεία Ομονοίας.
«Το κτήριο μισθώθηκε το 2006 και τελικά λειτούργησε το 2020. Πληρώναμε 14 χρόνια για ένα κτήριο που δεν λειτουργούσε», σχολίασε.

«Ρωτήστε τον κ. Γεωργάτο γιατί δεν είμαστε στα αεροδρόμια της Fraport»

Από τα πυρά του κ. Μονεμβασιώτη δεν ξέφυγε ούτε ο ανταγωνισμός. «Έχουμε 6-7 σημεία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά δεν βρισκόμαστε πουθενά στα αεροδρόμια της Fraport. Εκτιμούμε ότι υπάρχει αποκλεισμός ρωτήστε τον κ. Γεωργάτο (σ.σ. ο Βλάσσης Γεωργάτος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης) γιατί δεν είμαστε στα αεροδρόμια της Fraport», ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς γιατί ο όμιλος Βενέτη δεν διαθέτει ισχυρή παρουσία στις κλειστές αγορές, όπως τα αεροδρόμια.

«Αρνητικό κλίμα από την προηγούμενη πρόεδρο της Εθνικής Πινακοθήκης»

Ο κ. Μονεμβασιώτης άφησε αιχμές και για την προηγούμενη προεδρία της Εθνικής Πινακοθήκης. Υπενθυμίζεται ότι μετά από διαγωνισμό ο όμιλος Βενέτη ανέλαβε τη διαχείριση δύο χώρων εστίασης στην Εθνική Πινακοθήκη, το café εστιατόριο Κ. Παρθένης και το café Ilissos.

«Η ιστορία ξεκινά τον Ιούνιο του 2021 όταν υπεγράφη η μίσθωση για τους δύο χώρους. Είχαμε πάρα πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις. Υπήρχε αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας από την προηγούμενη πρόεδρο. Δεν μας ήθελαν, δεν απαντούσαν στα αιτήματα μας.

Προτιμούσαν άλλη εταιρεία, ακόμη κι αν ο όμιλος Βενέτη είχε εμφανιστεί με το μεγαλύτερο τίμημα», αποκάλυψε, ενώ αναφερόμενος στη νέα ηγεσία της Εθνικής Πινακοθήκης, έκανε λόγο για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

«Η νέα πρόεδρος δουλεύει ασταμάτητα και απαντάει στα αιτήματα μας. Το σύστημα έχει γίνει γρήγορο και αποτελεσματικό», εξήγησε.

«Έχουμε κάνει πλήρη αναδίπλωση στα σχέδια για το εξωτερικό»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της εταιρείας αποκάλυψε ότι έχει γίνει πλήρης αναδίπλωση σε ό,τι αφορά τα σχέδια για το εξωτερικό.

«Οι κρίσεις μας επηρεάζουν. Στο Λονδίνο δεν υπάρχουν χέρια και δεν έχουν μειωθεί καθόλου τα ενοίκια. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και παρακολουθούμε τους άλλους μεγάλους φούρνους να ‘τρώνε’ τα μούτρα τους.

Πήγα στο Βερολίνο πρόσφατα και είδα κάτι υπέρογκα κόστη στην ενέργεια», εξήγησε ο κ. Μονεμβασιώτης για να συμπληρώσει πως «Θα είναι λάθος κίνηση να μεταφέρουμε τα concept μας σε αυτές τις χώρες. Δεν μπορούμε να πάμε με αυτές τις συνθήκες».

«Τεράστιο το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην εστίαση, διαλυμένα τα καταστήματα»

Αναφερόμενος στο μεγάλο «αγκάθι» που πλήττει το τελευταίο διάστημα τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού και δη στην έλλειψη προσωπικού, ο κ. Μονεμβασιώτης δεν έκρυψε την ανησυχία του.

«Τα καταστήματα είναι διαλυμένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να εργαστούν στην εστίαση. Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση μιλούν για πενθήμερη εργασία στην εστίαση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει, αφού η εργασία στην εστίαση είναι επταήμερη. Αν γίνει αυτό, θα χρειαστούμε παραπάνω χέρια και το πρόβλημα θα το έχουμε όλα τα υπόλοιπα χρόνια», ανέφερε.

«Οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να ονειρεύονται. Έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και την ελπίδα τους. Τα επόμενα χρόνια στις κουζίνες θα γεμίσουμε με ανθρώπους από το Μπαγκλαντές», πρόσθεσε.