Πρωτοβουλίες πέρα από τη βραβευμένη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων του και με επίκεντρο την προστασία και αποκατάσταση Μεσογειακών οικοσυστημάτων – όπως τα παράκτια πευκοδάση και οι υγρότοποι της Σάνης στην Χαλκιδική, οι πληθυσμοί θαλάσσιων ζώων στο Αιγαίο και οι αποικίες επικονιαστών εντόμων – υλοποιεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία ο Όμιλος Sani/Ikos.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο ξενοδοχειακός Όμιλος επεκτείνει τα προγράμματα που υλοποιεί σε συνεργασία με επιστημονικά ινστιτούτα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την προστασία και ανάδειξη της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας, αλλά και για την ευαισθητοποίηση επισκεπτών πάνω στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας.

Ο Όμιλος Sani/Ikos έχει λάβει διεθνείς πιστοποιήσεις και διακρίσεις για τη βιωσιμότητα, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης The ESG Index in Greece και την ομάδα «The 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024».

«Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το κεντρικό μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών είναι «Our land. Our future. We are #GenerationRestoration». Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των οικοσυστημάτων επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει η Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Βιωσιμότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos.

«Ο ΟΗΕ μας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη εξυγίανσης των οικοσυστημάτων και συμφιλίωσης μαζί τους, και ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

#GenerationRestoration για τη θαλάσσια ζωή στο Αιγαίο

Ο Όμιλος Sani/Ikos συνεργάζεται από το 2021 με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea για το «Thermaikos Dolphin Project», πάνω στην πρώτη συστηματική προσπάθεια για την καταγραφή των πληθυσμών δελφινιών στην περιοχή και τη δημιουργία εκτενών καταλόγων για κάθε είδος. Εκτός από την έρευνα στο πεδίο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά εργαστήρια στα Sani Kids Clubs.

Από φέτος, το «Thermaikos Dolphin Project», διευρύνεται με μόνιμη παρουσία θαλάσσιου βιολόγου στο Sani Resort, καθώς και με νέα εκπαιδευτικά και υποβρύχια μονοπάτια για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Όμιλο, η iSea δημιουργεί στο Sani Resort ειδική εγκατάσταση για την εκκόλαψη αυγών απειλούμενου είδους τοπικού σαλαχιού, ενισχύοντας την προσπάθεια για την αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή.

Δείτε βίντεο σχετικά με τις δράσεις του Sani Resort και της iSea για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στην Μεσόγειο.

#GenerationRestoration» για την προστασία των δασών, υγροτόπων και των επικονιαστών της φύσης

Για την προστασία του παράκτιου πευκοδάσους γύρω από το Sani Resort, ο Όμιλος συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-EΛΓΟ «Δήμητρα», έχοντας δημιουργήσει το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Σάνης. Μέσω του Παρατηρητηρίου, μελετάται η απόκριση του δάσους στην κλιματική αλλαγή, καταγράφεται η τοπική χλωρίδα και πανίδα, ενώ επιτυγχάνεται και η αναγέννηση του δάσους. Μέσα στην επόμενη διετία προγραμματίζεται η φύτευση και φροντίδα περισσότερων από 6.000 φυταρίων χαλεπίου Πεύκης που έχουν δημιουργηθεί από κουκουναρόσπορους τοπικών δέντρων.

Παράλληλα, το Sani Resort έχει αναλάβει δράση για την παρακολούθηση και προστασία των 225 διαφορετικών ειδών πουλιών, κάποια από τα οποία είναι απειλούμενα και ζουν στους υγροτόπους της Σάνης, ενώ έχει δημιουργήσει ειδικά μονοπάτια και δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για τους επισκέπτες – ένα εγχείρημα που ξεκίνησε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πριν από μια δεκαετία.

Ο Όμιλος Sani/Ikos έχει εντάξει στα περιβαλλοντικά του προγράμματα και για τα επικονιαστικά έντομα. Στο Sani Resort λειτουργεί το Sani Bee Spot, ο πρώτος διαδραστικός κήπος για τις μοναχικές μέλισσες στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε μαζί με την ΜΚΟ Bee Camp, ενώ στους διαδραστικούς κήπους Ikos World of Insects των Ikos Resorts, οι επισκέπτες μαθαίνουν για τη κρίσιμη συμβολή των εντόμων για τη φύση και τον άνθρωπο.

Τέλος, σε μια νέα κοινή πρωτοβουλία, το SAVE THE BEE – The Parnitha Bee Project, ο Όμιλος Sani/Ikos και η TÜV AUSTRIA Hellas ανέλαβαν να αντικαταστήσουν όλα τα καταγεγραμμένα μελίσσια που καταστράφηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές της Πάρνηθας, προσθέτοντας 1.5 εκατομμύριο μέλισσες στην περιοχή, που -μέσω της επικονίασης- εκτιμάται ότι θα ωφελήσουν πάνω από 200 χιλιάδες στρέμματα γης σε ορίζοντα τριετίας.

Δείτε βίντεο σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Sani Resort για την προστασία του πευκοδάσους της Σάνης και εδώ βίντεο για το SAVE THE BEE – The Parnitha Bee Project, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ΜΚΟ Βee for Planet και το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά με τον Όμιλο Sani/Ikos

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι ένας καινοτόμος, δυναμικά αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος, με συγκροτήματα πολυτελείας σε μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς της Μεσογείου. Μέσω των εμπορικών σημάτων του Sani Resort και Ikos Resorts, αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες σε 12 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως.

Ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει νέα επενδυτικά έργα δυναμικότητας σχεδόν 1,000 δωματίων, σουιτών και βιλών για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κρήτη) και την Πορτογαλία (Αλγκάρβε), ενώ νέοι προορισμοί βρίσκονται στα σχέδια. Στόχος του Ομίλου Sani/Ikos είναι να συνεχίσει την ανάπτυξη των εμπορικών σημάτων Sani Resort and Ikos Resorts στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας απαράμιλλη φιλοξενία στους επισκέπτες του και δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης για τους ανθρώπους του, σημαντικά οφέλη για τα οικοσυστήματα που περιβάλλουν τα ξενοδοχεία του, αλλά και αξία για τους μετόχους του.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αειφορίας, Sani Green και Ikos Green, ο Όμιλος έχει αναλάβει μία σημαντική «τριπλή» δέσμευση για το περιβάλλον: να παράγει μηδενικό άνθρακα (net zero) έως το 2030, καθώς επίσης να εξαλείψει πλήρως τα πλαστικά μίας χρήσης και να παράγει μηδενικά απόβλητα προς υγειονομική ταφή έως το τέλος του 2024.

Ήδη, όλα τα θέρετρα του Ομίλου είναι ανθρακικά ουδέτερα και προμηθεύονται ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές, ενώ τα πλαστικά μίας χρήσης έχουν καταργηθεί σε όλα τα σημεία επαφής με τους επισκέπτες, με επόμενο στόχο την πλήρη κατάργησή τους και στις λεγόμενες back-of-house λειτουργίες εντός του 2024. Τα θέρετρα του Ομίλου εφαρμόζουν πρακτικές κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης του νερού για την άρδευση των κήπων και μείωσης της σπατάλης τροφίμων μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Πρωτοπόρος σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο αειφορίας (ESG), ενώ είναι μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact). Περισσότερες πληροφορίες: https://www.saniikos.com/