Ανάμεσα στις επαρχίες Τσανάκκαλε (Çanakkale) και Μπαλίκεσιρ (Balıkesir), στα βορειοδυτικά της Τουρκίας, βρίσκεται το Όρος Ίδη (Καζντάλαρε, Kazdağları) – γνωστό και ως «σκηνή οξυγόνου».

Το Όρος Ίδη αποτελεί έναν υπέροχο δασικό βιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα που τη θρέφει ο ιωδιούχος θαλασσινός αέρας, και προσφέρει μια πλούσια ιστορική και πολιτισμική εμπειρία και μια ευκαιρία για περιπέτειες μέσα στη φύση.

Εκτός από την ανακάλυψη των θαυμάτων αυτής της γραφικής περιοχής –η οποία έχει αποτελέσει έμπνευση για πολυάριθμους θρύλους– οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα γραφικά χωριά της, να παρατηρήσουν την τοπική αρχιτεκτονική και να απολαύσουν τις φυσικές γεύσεις του Αιγαίου.

Αγκαλιάζοντας την ομορφιά της φύσης μέσα από δραστηριότητες

Οι περιηγήσεις στη φύση σε ένα εντυπωσιακό δασικό περιβάλλον είναι μόνο μία από τις αξιομνημόνευτες εμπειρίες που χαρίζει στους επισκέπτες το Όρος Ίδη, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τα υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στον κόσμο.

Το Εθνικό Πάρκο Καζ Νταγί (Kaz Dağı), με έκταση 21.000 εκταρίων, φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη, φυτά και ζώα, και προσφέρει μια ποικιλία από μονοπάτια πεζοπορίας. Ο τόπος αυτός αποτελεί δημοφιλή προορισμό στην Τουρκία για τους λάτρεις της φύσης και οι πεζοπορίες στο Όρος Ίδη κρύβουν υπέροχα φυσικά θαύματα σε κάθε βήμα.

Τα πιο δημοφιλή μονοπάτια πεζοπορίας της περιοχής περιλαμβάνουν τη λίμνη Χαζανμπογκιουλντού (Hasanboğuldu), το φαράγγι Σααχίντερε (Şahindere), τους καταρράκτες Σουτούβεν (Sütuven) και Μαχλέ (Mıhlı).

Οι φυσιολάτρες μπορούν να απολαύσουν πικνίκ σε εγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των μονοπατιών, να παρατηρήσουν την άγρια φύση με κιάλια και να απαθανατίσουν αυτά τα γραφικά τοπία σε φωτογραφίες, σχέδια ή αξιοποιώντας άλλες μορφές τέχνης.

Το κάμπινγκ αποτελεί μια άλλη ευκαιρία για να συνδεθεί κάποιος με τη μαγευτική φυσική ομορφιά του Όρους Ίδη. Οι ταξιδιώτες μπορούν να στήσουν την σκηνή τους στα καθορισμένα σημεία, να ακούσουν τα πουλιά και να κοιμηθούν κάτω από τα αστέρια εισπνέοντας φρέσκο ορεινό αέρα. Επιπλέον, αρκετές από τις περιοχές κάμπινγκ του Όρους Ίδη δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να διαμείνουν σε δενδρόσπιτα.

Ανακαλύψεις της κληρονομιάς της παράδοσης

Η ανακάλυψη χωριών που φωλιάζουν στην καταπράσινη φύση είναι μια άλλη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το Όρος Ίδη. Η οροσειρά φιλοξενεί δώδεκα γραφικά χωριά, καθένα από τα οποία διαθέτει παραδοσιακά σπίτια και καφετέριες που σερβίρουν τοπικά εδέσματα.

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν μια πιο άνετη διαμονή μπορούν να επιλέξουν μπουτίκ ξενοδοχεία ή πανσιόν στα παλιά πέτρινα σπίτια των χωριών. Τα πιο γνωστά χωριά στο Τσανάκκαλε είναι το Γεσίλγιουρτου (Yeşilyurt) και το Αντάτεπε (Adatepe).

Το Γεσίλγιουρτου είναι ένας πνεύμονας οξυγόνου με πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια και πλαγιές καλυμμένες με αμυγδαλιές και ελιές. Το χωριό είναι επίσης γνωστό για τις τοπικές γεύσεις του, ειδικά για τα πρωινά του με ελιές και λιχουδιές βουτηγμένες στο ελαιόλαδο.

Το χωριό Αντάτεπε στο Κιουτσούκουγιου (Küçükkuyu) του Τσανάκκαλε έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό χάρη στην αποκατάσταση των παραδοσιακών σπιτιών του. Σε αυτό το γαλήνιο χωριό βρίσκονται το Μουσείο Ελαιόλαδου και ο Βωμός του Δία.

Στην είσοδο του Κιουτσούκουγιου, το μουσείο απεικονίζει τη σπουδαία ιστορία του ελαιόλαδου, ενός υλικού τόσο πολύτιμου σήμερα όσο και στην αρχαιότητα. Κοντά στο Αντάτεπε βρίσκεται ο Βωμός του Δία, στο σημείο από το οποίο θρυλείται ότι ο Δίας παρακολουθούσε τον Τρωικό Πόλεμο.

Η θέα της ανατολής του ήλιου και του ηλιοβασιλέματος, που αγκαλιάζουν το φυσικό τοπίο μέχρι τη θάλασσα, είναι μαγευτική. Εξερευνώντας τα χωριά γύρω από το Όρος Ίδη, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν παζάρια που πωλούν τοπικά και περιφερειακά προϊόντα, όπως χειροτεχνήματα και βιολογικά τρόφιμα.

Στην πλευρά του Όρους Ίδη που βρίσκεται στο Τσανάκκαλε υπάρχει η αρχαία πόλη της Τροίας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπου πιστεύεται ότι έλαβε χώρα ο Τρωικός Πόλεμος που περιγράφεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Το εντυπωσιακό Μουσείο της Τροίας, πέραν του ότι αποτελεί αναφορά σε έναν από τους αρχαιότερους θρύλους στον κόσμο, παρουσιάζει αντικείμενα από αρχαιολογικές ανασκαφές που απεικονίζουν τη ζωή και τους πολιτισμούς των λαών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.