default

Η κορυφή του Όρους Νεμρούτ (Nemrut) είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Τουρκίας για να απολαύσει κανείς την ανατολή και τη δύση του ήλιου, με πανοραμική θέα σε απέραντες πεδιάδες και στον ποταμό Ευφράτη.

Αυτό που καθιστά τούτο το μεγαλοπρεπές βουνό, ύψους 2.150 μέτρων, ακόμη πιο συναρπαστικό είναι τα μνημεία του Βασιλείου της Κομμαγηνής – πανύψηλα αγάλματα από ασβεστόλιθο που στέκουν εκεί εδώ και δύο χιλιετίες.

Τα γλυπτά αυτά, που ανεγέρθηκαν από τον Αντίοχο Α΄ Θεό (69-36 π.Χ.), έναν μονάρχη που πολέμησε με επιτυχία ενάντια στα στρατεύματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και επιδίωξε την αθανασία, έχουν εμπνεύσει θρύλους ήδη από την εποχή της αρχαιότητας. Σήμερα, το Νεμρούτ, η μυστηριώδης κορυφή στην περιοχή του Αντιγιαμάν (Αdıyaman), εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες.

Η μαγική κληρονομιά του αρχαίου κόσμου

Το όρος Νεμρούτ, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1987, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές κορυφές στον κόσμο. Πρόκειται για ένα μη ενεργό ηφαίστειο στην περιοχή Κιάχτα (Kâhta) του Αντιγιαμάν, μια επαρχία της Ανατολίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία έχει φιλοξενήσει μια σειρά από πολιτισμούς και κουλτούρες στο πέρασμα των αιώνων. Με ύψος 2.150 μέτρα, το Νεμρούτ προσφέρει εκπληκτική θέα στη Mαλάτεια (Malatya) και στην Αντιγιαμάν. Το ταξίδι προς το Νεμρούτ κρύβει μαγεία η οποία ξεδιπλώνεται με το που φτάνουν οι επισκέπτες στην κορυφή του όρους: τεράστια αγάλματα από ασβεστόλιθο, ύψους 8 έως 10 μέτρων, ορισμένα εκ των οποίων ζυγίζουν έως και εννιά τόνους. Με ηλικία περίπου δύο χιλιάδων ετών, τα αγάλματα αυτά ανεγέρθηκαν κατόπιν εντολής του Αντίοχου για τον τύμβο του και είναι παραταγμένα σε ομάδες σε όλη την περιοχή πάνω από τον ταφικό θάλαμο του βασιλιά. Αυτά τα κολοσσιαία λίθινα μνημεία, ένα έργο του αρχαίου κόσμου απαράμιλλης σχεδιαστικής πολυπλοκότητας και πρωτοφανές σε έκταση, αποτελούν έναν φόρο τιμής εκ μέρους του Αντίοχου, ο οποίος θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους θεούς και τους προγόνους του, συμπεριλαμβανομένου του Πέρση πατέρα του και της Ελληνίδας μητέρας του.

Στο μονοπάτι προς την κορυφή του Όρους Νεμρούτ, τους επισκέπτες καλωσορίζουν αγάλματα σε τρεις ομάδες: στα ανατολικά, τα βόρεια και τα δυτικά. Ενώ το βόρειο πλάτωμα του τύμβου δεν είχε ολοκληρωθεί, τα πλατώματα στα ανατολικά και τα δυτικά έχουν διατηρηθεί. Στο ανατολικό πλάτωμα βρίσκεται η Πινακοθήκη των Θεών, η Πινακοθήκη των Προγόνων και ο βωμός. Η κεντρική ομάδα των αγαλμάτων περιλαμβάνει τα γλυπτά πέντε θεοτήτων που αντιπροσωπεύουν το σύνολο των θεοτήτων της νεοσύστατης θρησκείας του Αντίοχου, ενός μείγματος στοιχείων που αναφέρονταν στην καταγωγή των προγόνων του. Ένα λιοντάρι και ένας αετός στέκονται εκατέρωθεν αυτών των μορφών, παρέχοντάς τους προστασία. Το λιοντάρι, ο βασιλιάς των ζώων, συμβολίζει τη γήινη δύναμη, ενώ ο αετός, ο αγγελιοφόρος των θεών, αντιπροσωπεύει την ουράνια δύναμη. Η διάταξη των αγαλμάτων στο δυτικό πλάτωμα είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Ενώ οι θρόνοι στο ανατολικό πλάτωμα έχουν διατηρηθεί άριστα, στο δυτικό πλάτωμα τα καλύτερα διατηρημένα στοιχεία είναι οι κεφαλές των αγαλμάτων. Στο συγκεκριμένο πλάτωμα βρίσκεται και ένα άγαλμα του Αντίοχου Α΄, βασιλέα της Κομμαγηνής, αγάλματα διάφορων θεοτήτων, και συγκεκριμένα του Δία, και ανάγλυφες στήλες Περσών βασιλέων. Αν και οι επιγραφές αναφέρουν ότι εδώ βρίσκεται και ο τάφος του Αντίοχου, εντούτοις μέχρι σήμερα ο τάφος δεν έχει ανακαλυφθεί. Στο δυτικό πλάτωμα του Όρους Νεμρούτ βρίσκονται οι ανάγλυφες στήλες των Μακεδόνων βασιλέων του Βασιλείου της Κομμαγηνής, καθώς και ένα ανάγλυφο με το ζώδιο του λέοντος, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο αστρολογικό ημερολόγιο στον κόσμο.

Μια ιδανική εμπειρία: ανατολή και δύση του ήλιου

Αυτή η κορυφή είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη του πλανήτη και μια μοναδική τοποθεσία για να παρακολουθήσει κάποιος μαγευτικές ανατολές του ήλιου και εξίσου μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες ανεβαίνουν στην κορυφή για να απολαύσουν τη μείξη χρυσών, άλικων και γαλάζιων αποχρώσεων στον αχανή ορίζοντα. Σημειώνεται ότι ανεξαρτήτως εποχής, η θερμοκρασία στην κορυφή του Όρους Νεμρούτ είναι συχνά χαμηλή κατά την ανατολή του ήλιου και το ηλιοβασίλεμα και συνιστάται οι επισκέπτες να φοράνε ζεστά ρούχα.

Περισσότερα για την περιοχή του Αντιγιαμάν…

Ενώ η επίσκεψη στο Όρος Νεμρούτ είναι μια από τις πλέον μοναδικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να απολαύσει, η περιοχή του Αντιγιαμάν κρύβει και άλλα θέλγητρα. Η μοναδική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής την καθιστά εξαιρετικό ταξιδιωτικό προορισμό. Ανάμεσα στα ιστορικά μνημεία της περιοχής είναι ο τύμβος Καρακούς (Karakuş), η γέφυρα Τζεντερέ (Cendere) και η αρχαία πόλη Αρσάμεια. Άλλα σημαντικά σημεία είναι το κάστρο Γκεργιάζ (Gerger) στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη και η αρχαία πόλη Πέρρη, μία από τις πέντε σημαντικότερες πόλεις του βασιλείου της Κομμαγηνής, βόρεια του κέντρου της πόλης Αντιγιαμάν. Λόγω της ιδιαίτερης γαστρονομικής της κουλτούρας, η Αντιγιαμάν αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Τουρκίας.