Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία έκανε τα ταξίδια ευκολότερα και ταχύτερα – από το σχεδιασμό μέχρι τον προορισμό.
Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που η τεχνολογία όχι μόνο δεν μπόρεσε να λύσει προβλήματα, αλλά τα επιδείνωσε ή δημιούργησε νέα σε βάρος των πελατών.

Το αυτόνομο check-in δημιουργεί συμφόρηση

Τα μηχανήματα αυτοεξυπηρέτησης στο check-in, στόχο έχουν να εξαλείψουν τις ουρές των αεροδρομίων και των ξενοδοχείων.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορούν να πάρουν περισσότερο χρόνο επειδή μερικοί ταξιδιώτες απλά δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Σύμφωνα με τον Vien Cortes του Ισπανικού συμβουλίου τουρισμού, “ο αυτοέλεγχος δεν είναι φιλικός προς τους ηλικιωμένους, ειδικά αν δεν καταλαβαίνουν τα αγγλικά”. Συμπέρασμα; Το αυτόνομο check-in λειτουργεί εξαιρετικά αν οι χρήστες καταλαβαίνουν το σύστημα.

Chatbots, οι βοηθοί φωνής που δεν σας καταλαβαίνουν

Μπορεί η ταινία “Her” να μας έδειξε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο που να αισθάνεσαι ότι μιλάς σε έναν πραγματικό άνθρωπο, αλλά σήμερα τα chatbots και ο βοηθός φωνής εργάζονται σε μια περιορισμένη βάση δεδομένων, ώστε να μην μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ή να παραδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κάποιες εκφράσεις, την απόχρωση της φωνής ή τον σαρκασμό τα chatbots δεν μπορούν να τα αναγνωρίσουν με αποτέλεσμα οι πελάτες να απογοητεύονται. Αν τα chatbots μπερδευτούν, τότε δεν μπορεί να βρεθεί άκρη.
Ενώ η εξυπηρέτηση των πελατών ή ο χρόνος απόκρισης είναι ταχύτεροι, οι απαντήσεις δεν είναι τέλειες και συχνά αφορούν λέξεις που ορίζονται από τον προγραμματιστή.

Τα ρομπότ είναι κακά στην δουλειά τους

Η γοητεία του Ιαπωνικού ξενοδοχείου Henn na Hotel (που σημαίνει παράξενο ξενοδοχείο) ήταν ότι διοικούνταν από ρομπότ, την Churi, η οποία τελικά αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και απολύθηκε. Η Churi, ήταν βοηθός τεχνητής νοημοσύνης με ενσωματωμένες πληροφορίες Alexa της Amazon.
Απολύθηκε επίσης ένα ζευγάρι ρομπότ δεινοσαύρων velociraptor, το οποίο εργάστηκε στο check-in του ξενοδοχείου, αφού ήταν αδύνατον να κάνουν πολλές από τις εργασίες ενός ρεσεψιονίστ.