Όχι” στη δημιουργία τουριστικού λιμένα απέναντι από την Σπιναλόγκα είπε η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που έδωσε ταυτόχρονα την έγκρισή της με αυστηρές προϋποθέσεις στην επέκταση του ξενοδοχείου ΝΑΝΑ BEACH και την μετατροπή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο, καθώς και στην μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου στο συνεταιρισμό Κριτσάς Λασιθίου. 

Εκτενής συζήτηση έγινε στην επιτροπή η οποία κατέληξε σχεδόν σε ομόφωνο ‘όχι’ για τη δημιουργία ξενοδοχειακού τουριστικού λιμένα απέναντι από την Πλάκα Ελούντας και μπροστά από το ξενοδοχείο BLUE PALACE. Πρόκειται για μια επένδυση -συνολική εκτίμηση δαπάνης ανέρχεται στα 457.000- η οποία ενώ είχε την αρχική θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας δεν Πέρασε καθώς όλοι οι τοπικοί φορείς και τελικά οι σύμβουλοι σταθηκαν απέναντι.

«Είναι δυνατόν να Κάνουμε ένα λιμάνι ιδιωτικό απέναντι στην Σπιναλόγκα;» επεσήμαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που καταψήφισαν- πλην του κ.Γιαννουλάκη που ήταν θετικός.

Αντίθετοι ήταν ήδη τόσο ο δήμος Αγίου Νικόλαου , όσο και το τοπικό συμβούλιο της Ελούντας, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ. Επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακτομηχανική, τις διαβρώσεις και τα μνημεία της περιοχής.

«Δυστυχώς η διεθνής εμπειρια σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης έχει αποδείξει ότι οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον ως επί το πλείστον, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον που αλλοιώνεται δραματικά, και για τον άνθρωπο που διαπιστώνει δεν μπορεί να υποκαταστήσει με επιτυχία τη φύση και για το οικοσύστημα που εξαφανίζεται παραχωρώντας τη θέση του σε τσιμέντο και άσφαλτο.

Το πλέον κρίσιμο στοιχείο όμως στην προσπάθεια διερεύνησης των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον από τέτοιου είδους κατασκευές είναι το γεγονός ότι παρόλη την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλές φορές λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων αδυνατούμε χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά μοντέλα να προσομοιώσουμε με σχετική επιτυχία και να καταλάβουμε τις επιπτώσεις από αυτά τα έργα. Και ειδικά στην περίπτωση της προτεινόμενης κατασκευής οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες και τα θαλάσσια ρεύματα στο δίαυλο της την Σπιναλόγκα καθιστούν αυτή την προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται δυσάρεστες μελλοντικές εκπλήξεις από την αποσταθεροποίηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας στην περιοχή» είχε αναφέρει στην εισήγησή του προς το τοπικό συμβούλιο Ελούντας ο Δρ Μιχαήλ Πετρακης.

cretalive