Η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς και η πίεση των υποδομών στα νησιά, από την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, οδήγησαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) να καλέσει για επιτάχυνση της προετοιμασίας για το χειμώνα στα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, «καλεί τις Eλληνικές αρχές να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τον χειμώνα στις δομές υπό την ευθύνη της Eλληνικής κυβέρνησης στα νησιά του Αιγαίου, όπου επιδεινώνονται πολύ γρήγορα οι συνθήκες καθώς αυξάνουν οι αφίξεις, κι ενώ αναμένεται να χειροτερέψει ο καιρός με δυνατές βροχές και κρύο.

«Η Υ.Α. κάνει έκκληση για δράση στα νησιά με στόχο τη μείωση του υπερπληθυσμού, τη βελτίωση των καταλυμάτων και την προμήθεια και διανομή κατάλληλων και επαρκών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη αύξηση στις αφίξεις έχει επιβαρύνει περαιτέρω την ικανότητα υποδοχής της Ελλάδας στα νησιά. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), γνωστά ως hotspots, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συνωστισμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα.

Από τον Ιούνιο του 2016, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει περισσότερους από 13.000 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αναμένει την ολοκλήρωση χρονοβόρων διαδικασιών στα νησιά χωρίς κατάλληλη στέγαση και πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί για ταχύτερη υλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, ώστε να καθίσταται δυνατή η αναχώρηση από τα νησιά σε εύλογο χρονικό διάστημα».