mitarakisΠροϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ είναι το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στον πρώτο κύκλο του 2013 τα στοιχεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2012 και το δεύτερο κύκλο του 2013 καταγράφεται περαιτέρω αύξηση 57% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του 2013.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων, το τελευταίο 18μηνο εντάχθηκαν τρεις νέες επενδύσεις στο καθεστώς του Fast Track καθώς και το μεγάλο έργο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Οι τέσσερις αυτές νέες επενδύσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά περισσότερες από 17.000 θέσεις εργασίας, ενώ 1.900 θέσεις εργασίας συμπεριλαμβανομένου και των νέων αιτήσεων για υπαγωγή στον πρώτο και δεύτερο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου το 2013.

Για το 2014, προγραμματίζεται η υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και στην περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα:

Υλοποιείται η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» και το διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece» με στόχο να αποτελέσει τον ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.

Προκηρύσσεται νέος κύκλος κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αλλά και της αξιοποίησης του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

Ξεκινάει η λειτουργία του Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, ένας πρωτοποριακός θεσμός αυτοελέγχου που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας.