
Συνολικά 8,1 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν το Μαρόκο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, καταγράφοντας μικρή αύξηση 0,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής, ήταν πολιτικά σταθερή, για πολλά χρόνια πράγμα το οποίο βοήθησε στην ανάπτυξη του τουρισμού στο Μαρόκο. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες έρχονται για τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, καθώς και για τις παραλίες του.
Ειδικότερα, ο αριθμός των ξένων τουριστών κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών μειώθηκε κατά 3,6%, ενώ οι αφίξεις των Μαροκινών που ζουν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 3,8%. Αυτά ήταν τα στοιχεία προήλθαν από το Παρατηρητήριο Τουρισμού, μια δημοσίευση στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό του Μαρόκου, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.
Επιπλέον, οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 7%, 3% και 2%, αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των τουριστών από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία αυξήθηκε κατά 2%, 1% και 1% αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, οι αρχές τουρισμού του Μαρόκου ανέφεραν ότι η ρωσική αγορά παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 102%. Το ποσοστό των Κινέζων επισκεπτών αυξήθηκε-ακόμη περισσότερο – κατά 184% – πράγμα το οποίο αποτελεί θετική είδηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι οι Κινέζοι τουρίστες είναι γνωστόν ότι ξοδεύουν τα περισσότερα από όλους.
Από την άποψη του συνόλου των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα, υπήρξε μια αύξηση 2% σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 (-2% για τους τουρίστες μη μόνιμους κατοίκους και 11% για τους κατοίκους), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, τα δύο τουριστικά κέντρα, Αγκαντίρ και Μαρακές, πραγματοποίησαν το 60% του συνόλου των διανυκτερεύσεων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, με αυξήσεις 2% και 3% αντίστοιχα. Άλλοι προορισμοί έδειξαν αντιφατικά αποτελέσματα.
Η Fès παρουσίασε μείωση κατά 12%, ακολουθούμενη από το Ραμπάτ (-2%), ενώ η Καζαμπλάνκα και Tanger να παρουσιάζουν αύξηση 5% και 7%, αντίστοιχα.
Τέλος, το ποσοστό πληρότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 ήταν 40%, μειωμένο κατά μια ποσοστιαία μονάδα από την ίδια περίοδο το 2015. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα των μη κατοίκων στο Μαρόκο αυξήθηκαν σε 50.770 δις. DH, σε σύγκριση με 47.850 δισεκατομμύρια το 2015, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,1%.