Ο ταξιδιωτικός κλάδος φαίνεται να έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του, στους οικολογικά εύθραυστους προορισμούς.

Για να κατανοήσουμε τη βαρύτητα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που απορρέει από την ανάπτυξη του τουρισμού, πρέπει να δούμε την Ασία.

Τα μακρόβια δάση που παρέχουν σταθερότητα έναντι φυσικών καταστροφών -μεταξύ των άλλων σημαντικών λειτουργιών τους- με την πάροδο των χρόνων δίνουν τη θέση τους σε τουριστικά θέρετρα.
Ακόμα και μετά τα γεγονότα από το τσουνάμι του 2004 που οδήγησαν στην ενίσχυση της προστασίας των ακτών, τα οικολογικά ευαίσθητα περιβάλλοντα καταπατούνται και πάλι από ξενοδοχειακές και τουριστικές δραστηριότητες.

Το 2018, υπήρχαν περισσότερα από 120.000 ξενοδοχεία στην Ασία-Ειρηνικό, με τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια δωμάτια.

Επιθετική τουριστική πολιτική στην Ασία

Με την έκρηξη του τουρισμού ευεξίας στην Ασία, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι δραστηριότητες σε γραφικές και οικολογικά εύθραυστες τοποθεσίες.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας, καμία αγορά τουρισμού ευεξίας δεν έχει αυξηθεί ή αναπτυχθεί γρηγορότερα από της Ασίας.

Η αγορά εκτιμήθηκε σε 69 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 και σχεδόν διπλασιάστηκε στα 137 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.
Τώρα προβλέπεται να αυξηθεί στα 252 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022.

Για την κορυφαία μάρκα ευεξίας Six Senses Hotels Resorts Spas, οι τεράστιες δραστηριότητες στη φύση θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα μοντέλο που προχωράει.
Ποτέ όμως χωρίς την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

“Πηγαίνουμε στις Φιλιππίνες και εξετάζουμε το Νεπάλ και την Ινδία. Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε το Βιετνάμ. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην Ινδονησία πέρα ​​από το Μπαλί δήλωσε ο CEO Neil Jacobs.
Οι χώροι πρέπει να είναι όμορφοι, πέρα ​​από εμπορικοί. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να αισθανθούν τη γη και να “μιλήσουν” μαζί της”.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας

Τα μεγάλα ξενοδοχεία μπορούν να αφήσουν το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χρειάζεται όμως μεγάλη δέσμευση και ενέργειες πέρα από την κατάργηση των πλαστικών στα δωμάτια.

“Από την αποψίλωση των δασών έως τη ρύπανση και την κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των θέρετρων ήταν καταστροφή.
Αυτό δηλώνει στο Skift ο ιδρυτής του Extreme Wellness Institute και συνιδρυτής του Bathe the World Foundation, Marc Cohen.
Το ταξίδι πολυτέλειας χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι σίγουρα εφικτό με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά απαιτεί επίσης την κατάλληλη κουλτούρα για να το υποστηρίξει”.

Ο αρχιτέκτονας Bill Bensley ανακοίνωσε ότι συνθέτει ένα ένθετο 20 σελίδων που επικεντρώνεται σε ένα μοντέλο βιώσιμου κτηρίου.
Και θέλει να ενσωματωθεί στα κτήρια των μεγάλων παικτών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Με το σωστό κίνητρο, τα ξενοδοχεία μπορούν να προβούν σε πιο περιβαλλοντικά συνειδητές επιλογές.

Πως άνθρωποι σαν τον Bill Bensley μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Το τελευταίο έργο του Bill Bensley, αρχικά προοριζόταν να είναι ζωολογικός κήπος μαζί με ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιο χώρο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.
Εκεί, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου θα είναι περιορισμένοι και τα ζώα περιφέρονται ελεύθερα.
“Είμαι ενθουσιασμένος είναι ότι έχω την ευκαιρία να ενημερώσω πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως για τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Και πώς να σεβαστούν την άγρια ​​φύση “,  είπε ο Bill Bensley.

Επιπλέον, οι επισκέπτες των ξενοδοχείων γύρω από τον ζωολογικό κήπο θα μετακινούνται με τρένα. Η επαφή τους με τα ζώα θα γίνεται διακριτικά.

“Μέσα από τις προδιαγραφές των κτιρίων, θέλω να διδάξω άλλους αρχιτέκτονες αυτές τις βασικές ιδέες βιωσιμότητας, δηλώνει ο αρχιτέκτονας.
Υπάρχουν 7.000 νέα ξενοδοχεία και πολλά θα βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές. Δεν μπορώ να τα κάνω όλα.
Θέλω να μοιραστώ κάποιες πολύ βασικές ιδέες με άλλους αρχιτέκτονες, τις οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν, ως δικές τους”.