Tη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα καλύψει με ευνοϊκή δανειοδότηση τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook, επεξεργάζονται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΕΤΕΑΝ) και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα 30 εκατ. ευρώ θα εισφερθούν από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν.
Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια, στο ύψος που συμμετέχει η ΕΑΤ, δηλαδή το 70% θα είναι άτοκα, ενώ για το υπόλοιπο 30% της συμμετοχής των τραπεζών, το επιτόκιο δεν θα υπερβαίνει το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα δάνεια θα είναι κεφαλαίου κίνησης και το ύψος τους ισόποσο με το “άνοιγμα” στην Thomas Cook, το οποίο θα αποδεικνύεται από τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Η αποπληρωμή των δανείων σχεδιάζεται να είναι πενταετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και άλλες χώρες οι τουριστικές επιχειρήσεις των οποίων επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στον “αέρα” ωστόσο η καθυστέρησή του οφείλεται στην αναζήτηση λύσης με την οποία θα παρακάμπτεται ο οδηγός εφαρμογής του χρηματοδοτικού εργαλείου “Επιχειρηματική Χρηματοδότηση” το οποίο προβλέπει συμμετοχή του δημοσίου με 40% και των τραπεζών με 60%.
Και αυτό γιατί, όπως προαναφέρθηκε, στόχος του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, είναι το 70% να εισφέρεται από το δημόσιο και το 30% από τις τράπεζες, ώστε και το επιτόκιο να είναι ευνοϊκότερο, αλλά και οι τράπεζες να το προωθήσουν με ταχύτερους ρυθμούς, λόγω του επείγοντος του θέματος.
Το εμπόδιο αυτό, όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να υπερκεραστεί με μια υπουργική απόφαση η οποία θα προσέθετε στην “Επιχειρηματική Χρηματοδότηση” πλην των δύο υφιστάμενων υποπρογραμμάτων και το υποπρόγραμμα δανειοδότησης των πληγέντων της Thomas Cook.
Σημειώνεται, ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση, διότι αν δημιουργούνταν ανεξάρτητο χρηματοδοτικό εργαλείο, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ενεργοποιούταν σε έξι μήνες, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει δημόσια πρόσκληση προς τις τράπεζες, να ακολουθήσουν οι υπογραφές των συμβάσεων συνεπένδυσης κ.ο.κ.
Πάντως, για την ώρα, οι πληγέντες της Thomas Cook, μπορούν να κάνουν χρήση τουΕιδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση του tour operator σχεδιάζουν η ΕΑΤ και το υπουργείο Ανάπτυξης. Άτοκο θα χορηγείται το 70% του δανείου.
Πηγή: euro2day.gr