Σε σηματωρό της περιορισμένης έτσι και αλλιώς, λόγω οικονομικής ύφεσης και αβεβαιότητας επενδυτικής κίνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται ο τουρισμός. Οι ακριτομυθίες του πρόσφατου παρελθόντος περί ύπαρξης επενδυτικού κλίματος φέρεται να λαμβάνουν σάρκα και οστά παρά την ατέρμονη γραφειοκρατία και τις γνωστές ιδεοληψίες κυβερνητικών στελεχών που αποτελούν χαίνουσα πληγή για την διαμόρφωση υγιούς επενδυτικού κλίματος (π.χ. υπουργείο Πολιτισμού που χαρακτηρίζει αρχαιολογικούς χώρους δημόσια οικόπεδα που έχουν δοθεί ήδη σε ιδιώτες, η επένδυση εμίρη Κατάρ στην Ζάκυνθο κ.α.). Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε διαδικασία όσμωσης ευάριθμος αριθμός επενδύσεων  οι οποίες και θα γεννηθούν λόγω του νέου –κουτσουρεμένου- Αναπτυξιακού Νόμου, 125 ξενοδοχειακές εταιρείες (νέων και υφιστάμενων μονάδων) έχουν υποβάλλει αίτηση επέκτασης η δημιουργίας την διετία 2015-2016.

Πρόκειται για 58 αιτήσεις το 2015 και 67 αιτήσεις το 2016 που έχουν υποβληθεί στην ΕΥΠΑΤΕ (ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ) του υπουργείου Τουρισμού. Παράλληλα η ΕΥΠΑΤΕ έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για 15 Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, εκ των οποίων για δύο έχει εκδοθεί άδεια δόμησης (ένα 5 αστέρων 343 κλινών με συνεδριακό κέντρο 550 ατόμων στην Λακωνία, 5 αστέρων και 330 κλινών στην Κέα), για τέσσερα έχει βγει η σχετική ΚΥΑ (δύο στην Κέρκυρα, ένα 5 αστέρων στη Μήλο 216 κλινών που έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και ένα 5 αστέρων 216 κλινών στην Ίο που βρίσκεται στον Συμβούλιο της Επικρατείας), για ένα 5 αστέρων ξενοδοχείο 304 κλινών με ειδική τουριστική υποδομή, συνεδριακό κέντρο 330 θέσεων και κέντρο θαλασσοθεραπείας που  βρίσκεται σε στάδιο έκδοσης ΚΥΑ στη Μεσσηνία, ενώ για τα υπόλοιπα προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες. Στην Κέρκυρα πρόκειται για δυο 5 αστέρων μονάδες 734 και 893 κλινών αντίστοιχα που θα διαθέτουν και τουριστικές κατοικίες καθώς και Κέντρα Αναζωογώνησης.

Το τελευταίο εξάμηνο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, με την κατάθεση φακέλων επενδυτών στην Υπηρεσία, για τη δημιουργία επιπλέον 8 ΣΤΚ (δύο στην Κρήτη, ένα 5 αστέρων ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων και 540 κλινών στη Σύρο, ένα στην 5 αστέρων και 810 κλινών στην Κορινθία, ένα στη Μαγνησία, ένα στην Αχαΐα, ένα 5 αστέρων και 964 κλινών στην Ήλιδα και ένα 5 αστέρων στη Λήμνο 588 κλινών).

Επίσης ως ειδική τουριστική υποδομή έχει υποβληθεί προς αδειοδότηση η δημιουργία 13 κέντρων αναζωογόνησης spa, 2 γήπεδα γκολφ και 2 Συνεδριακά Κέντρα.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο πλαίσιο της Philoxenia 2016 στη Θεσσαλονίκη, οι ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, θα ξεπεράσουν το ποσό των 210 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα θα βγουν στον αέρα στις αρχές του 2017 και αφορούν : Το πρώτο είναι για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση. Το δεύτερο αφορά νέο πρόγραμμα για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Όπως υπογράμμισε : «η πρόσφατη κατάργηση του αναχρονιστικού από το 1986 καθεστώτος των ΠΕΤΑ (Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης) ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και αναβαθμίσεις των τουριστικών καταλυμάτων σε όλη τη χώρα που είτε είχαν κλείσει και δεν μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν ή που λειτουργούσαν αλλά αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση κατηγορίας και σε  εκσυγχρονισμό. Μέσω της κατάργησης δίνουμε πλέον τη δυνατότητα στα καταλύματα αυτά να ενταχθούν και στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ».

INTEREG 

Εν τω μεταξύ με στόχο την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού το υπουργείο Τουρισμού συμμετείχε ή υποστήριξε εταιρικά σχήματα για την υποβολή προτάσεων έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας όπως τα προγράμματα INTERREG. Πρόκειται για πέντε προτάσεις έργων ΙΝΤΕRREG που έχουν υποβληθεί  και αφορούν σε:

– εξοικονόμηση ενέργειας των μικρών καταλυμάτων

– στην ανάπτυξη δικτύου καταδυτικών πάρκων και προώθησης του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο.

– στη δημιουργία σε συνεργασία Ελλαδας και Βουλγαρίας  πρότυπης εφαρμογής για έξυπνα κινητά με πληροφορικό υλικό τουριστικού ενδιαφέροντος και στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή.

–στη δημιουργία εφαρμογής με μετεωρολογικές προβλέψεις για επισκέπτες με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον όπως είναι ο θαλάσσιος τουρισμός στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Εν γένει σχεδιάζονται νέες προτάσεις συνεργασίας με την Ιταλία και την Κύπρο. Υπογραμμίζεται ότι τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας- INTERREG συνολικής δημόσιας δαπάνης 436 εκατ. ευρώ αποτελούν κομμάτι του ΕΣΠΑ και είναι τα κάτωθι: Τα διμερή είναι μεταξύ Ελλάδος με Κύπρο, Βουλγαρία, Ιταλία, Αλβανία, FYROM, ενώ υπάρχουν και 6 πολυμερή : Αδριατικής-Ιονίου (διακρατικό), MED (διακρατικό), MED ENI CBC (διασυνοριακό), Black Sea basin ENI CBC (διασυνοριακό), INERREG EUROPE (διαπεριφερειακό) και Balkan Meditteranean (διακρατικό).

Όπως σημειώνει στον ΕΤ της Κυριακής ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού κ. Γεώργιος Τζιάλλας το υπουργείο Τουρισμού έχει συμμετάσχει ως εταίρος στις κάτωθι προτάσεις:

  1. INTERREG MED: “CarbonTour+”:εξοικονόμηση ενέργειας των μικρών καταλυμάτων (με ΕΜΠ)
  2. INTERREG EΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ:
  3. “DiveNet”:ανάπτυξη δικτύου καταδυτικών πάρκων και προώθησης του καταδυτικού τουρισμού
  4. “Island4All”:προσβάσιμος τουρισμός και τουρισμός τρίτης ηλικίας (με ΕΣΑΜΕΑ και ΚΟΤ)
  5. INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:
  6. “E-Tourism”: πρότυπη εφαρμογή για έξυπνα κινητά με πληροφορικό υλικό τουριστικού ενδιαφέροντος (με Υπουργείο Τουρισμού Βουλγαρίας)
  7. ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή (support letter με ΔΗΜΟ ΜΥΚΗΣ).
  8. INTERREG BALKAN MED : “SMETA” :εξοικονόμηση ενέργειας
  9. INTERREG ADRION: “SIESTA”: δημιουργία εφαρμογής με μετεωρολογικές προβλέψεις για επισκέπτες με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον όπως είναι ο θαλάσσιος τουρισμός (Αστεροσκοπείο Αθηνών).
  10. INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΙΑ: “HEAT” : προώθηση ιατρικού τουρισμού (με τον ΕΟΠΥΥ)
  11. INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΙΑ: “T4All” με ΕΣΑΜΕΑ
  12. INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΙΑ: “CRETOUR” με Δήμο Άρτας

Eπίσης όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν 4 προτάσεις  προς υποβολή:

  1. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ: με περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ: με ΚΟΤ, Δήμος Σητείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης κλπ
  3. INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ: προώθηση ιατρικού τουρισμού (με τον ΕΟΠΥΥ)
  4. INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ: με ΕΣΑΜΕΑ