Το διεθνές αεροδρόμιο της Ουχάν το Tianhe και ο αερομεταφορέας Lucky Air είναι ο αερολιμένας και η αεροπορική εταιρεία αντίστοιχα, που πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της Cirium που αφορούν το διάστημα από 23 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις αεροπορικές εταιρείες που πλήττονται περισσότερο

  • Lucky Air, με το 48,8% των πτήσεων να μην πραγματοποιούνται. Εκτελούνται 2.371 πτήσεις από τις 4.857.
  • China Southern Airlines, με το 46,2% των πτήσεων εκτός. Καλύπτονται 20.441 από τις 44.274 προγραμματισμένες.
  • Xiamen Airlines, με το 43,8% των πτήσεων να μην πετούν, ποσοστό που αντιπροσωπεύει 6.341 πτήσεις από τις 14.495 προγραμματισμένες πτήσεις.

Αεροδρόμια που πλήττονται περισσότερο

  • Wuhan Tianhe με το 94% των εξερχόμενων και των εισερχόμενων πτήσεων να ακυρώνονται.
  • Urumqi Diwopu International Airport (URC), με 4.506 ακυρωμένες πτήσεις.
  • Guiyang Longdongbao (KWE), με 4.321 πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.
  • Changsha Huanghua (CSX), με 4.757 ακυρωμένες πτήσεις.
  • Hangzhou Xiaoshan (HGH), με 6.084 πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στη ζήτηση για ταξίδια, έχει πλήξει και άλλες αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών καταγράφουν απώλειες στο Χρηματιστήριο. Ο δείκτης αεροπορικών εταιρειών NYSE Arca, ο οποίος παρακολουθεί 16 αερομεταφορείς στη Βόρειο Αμερική και τη Λατινική Αμερική μειώθηκαν 20% την προηγούμενη εβδομάδα, ποσοστό μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008, κατά την τελευταία ύφεση.
Την περασμένη Πέμπτη, η Deutsche Bank υποβάθμισε τα αποθέματα των American, Alaska, Delta, Spirit, JetBlue και United, λέγοντας ότι “είναι όλο και πιο πιθανό η εξάπλωση του κορωνοϊού να διαταράξει τα ταξίδια εκτός της Κίνας”.
Μετά πτώση της μετοχής της Lufthansa 13% την προηγούμενη εβδομάδα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα επανεκτιμήσει, θα αναστείλει ή θα αναβάλει τις νέες προσλήψεις. Ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών θα προσφέρει επίσης άμισθη άδεια και μερική απασχόληση στους υπαλλήλους, επιδιώκοντας παράλληλα τη μείωση του διοικητικού κόστους.
Ακολουθώντας τις ενέργειες της Lufthansa και η easyJet θα μειώσει με τον ίδιο τρόπο το κόστος. Οι μετοχές της IAG (British Airways, Aer Lingus, Vueling και Iberia), μειώθηκαν 3,7% μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.