Η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ζήτησε τη χορήγηση πακέτου διάσωσης ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αεροπορική και διαστημική βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες απώλειες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Reuters είχε αναφέρει αρχικά ότι η Boeing ζητούσε “δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια” μέσω δανειοδοτικών εγγυήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και τη χορήγηση άλλης βοήθειας, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας, εξαιτίας των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού στις αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα αυτό.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Boeing βρίσκονται σε συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο για την παροχή οικονομικής στήριξης στον αεροναυπηγικό κολοσσό και τους προμηθευτές του, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου για τον αεροναυπηγικό τομέα, μεταδίδει η Wall Street Journal.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε τον αεροναυπηγικό τομέα να σταθεί και πάλι στα πόδια του πιο γρήγορα αν υπάρξει οικονομική βοήθεια» ανέφερε αξιωματούχος στη WSJ.

Ωστόσο, δεν ήταν διαθέσιμες περαιτέρω πληροφορίες.

Η μετοχή της Boeing έχει βουτήξει περίπου 66% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ μόλις την Δευτέρα κατρακύλησε 24% και 4,4% την Τρίτη.

Η Boeing επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για βραχυπρόθεσμη υποστήριξη, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα παράσχει υποστήριξη μέσα από ένα (προς πρόταση) πακέτο 850 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το 70% των εσόδων της πηγαίνει στους προμηθευτές της με αποτέλεσμα αν δεν λάβει χρηματοδότηση να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταρρεύσει.

Ωστόσο, το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί η εταιρεία για την κάλυψη των εξόδων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς αλλά και το πόσο θα διαρκέσει χρονικά η κρίση αυτή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξη του σε εταιρείες όπως η General Electric και η Boeing.

Επιπλέον, η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την επανέναρξη της παραγωγής της, καθώς μέσα σε 5 μήνες αντιμετώπισε δύο πτώσεις των αεροπλάνων της, γεγονός που οδήγησε στην παύση της παραγωγής του μοντέλου 737.

Το συνολικό χρέος της εταιρείας ανέρχεται στα 27,3 δισ. δολάρια για το 2019, καθώς το κόστος από την καθήλωση των 737 εκτόξευσε τα χρέη της.

Τα μηνιαία έξοδα της εταιρείας ανέρχονται στα 5,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

πηγή: Reuter, newmoney.gr