Σύνταξη: tourismtoday.gr
Τα ταξίδια των Ρώσων σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρουσιάζουν αύξηση 163% τις τελευταίες 12 εβδομάδες, μετά δηλαδή την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάζει το I News.
Λόγω της εισβολής της Ρωσίας, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών επέβαλε κυρώσεις στη χώρα, απαγορεύοντας στα ρωσικά αεροσκάφη να εκμεταλλεύονται τον εναέριο χώρο τους.
Ωστόσο, οι πολίτες της Ρωσίας κατάφεραν να φτάσουν με εναλλακτικές διαδρομές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά την απαγόρευση.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα ταξίδια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στη Ρωσία μέσω της Σερβίας παρουσίασαν αύξηση 474% έναντι του προηγούμενου τριμήνου ενώ τα ταξίδια προς την αντίθετη κατεύθυνση έχουν αυξηθεί κατά 163% σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο στατιστικών στοιχείων της ForwardKeys, Olivier Ponti.
Ο κ. Ponti πρόσθεσε ότι και τα ταξίδια από τη Ρωσία προς Ευρώπη και προς ΗΠΑ παρουσιάζουν αύξηση 163%.
Οι πλούσιοι Ρώσοι εκμεταλλεύονται τα ταξιδιωτικά κενά σε προορισμούς, όπως η Ιταλία, η Κύπρος και η Αμερική.
Ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών έχει καταγράψει μείωση της εναέριας κυκλοφορίας μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου με τη Ρωσία. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει στη Σερβία.
Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Σερβία δεν απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Ρωσία.
Επιπλέον, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο αερομεταφορέας της Σερβίας Air Serbia, διπλασίασε τις πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου, προσφέροντας συνολικά 15 πτήσεις την εβδομάδα έναντι επτά.
Η βαλκανική χώρα αρνήθηκε στις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Πρόσφατα, ομάδα εννέα μελών του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, καθώς και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell, ζητώντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με Σερβία για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς το παρόν, μόνο η Σερβία και η Λευκορωσία δεν έχουν επιβάλει άμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksander Vucic, αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.