Η TUI fly Germany θέλει να ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις για τη μείωση του στόλου της.

Τα σχέδια θα περιλαμβάνουν τη συρρίκνωση του στόλου TUI fly Germany από 39 σε 17 αεροσκάφη Boeing 737-800, την απώλεια 900 θέσεων εργασίας στη Γερμανία (720 πλήρωμα πτήσης και 180 προσωπικό εδάφους), τη συγχώνευση των πέντε αεροπορικών εταιρειών με μία μόνο εταιρεία που εδρεύει στο Ανόβερο και λιγότερες βάσεις στη Γερμανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI fly Germany Oliver Lackmann εξηγεί μετά τη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της TUI fly GmbH στο Ανόβερο:

« Στη σημερινή συνάντηση, η διοίκηση παρουσίασε και πάλι τα σχέδια αναδιάρθρωσης της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας στο εποπτικό συμβούλιο της TUI fly και εξήγησε λεπτομερώς την ανάγκη αλλαγών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για σημαντικές αλλαγές και περικοπές για τους υπαλλήλους μας και για την εταιρεία. Κανένας δεν παίρνει την απόφαση ελαφρά, ούτε εγώ ο ίδιος ως διευθύνων σύμβουλος όπως ούτε το εποπτικό συμβούλιο. Αλλά ο στόλος πτήσης TUI είναι πολύ μεγάλος για την πελατειακή βάση του γερμανικού ταξιδιωτικού πράκτορα TUI . Πρέπει να μειώσουμε αυτόν τον στόλο και να συνεργαστούμε στενότερα στις πέντε αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου. Διαφορετικά, ως premium πάροχος πτήσεων διακοπών, θα αυξήσουμε περαιτέρω το ανταγωνιστικό μειονέκτημά μας έναντι άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Ακόμη και πριν από την πανδημία , η γερμανική αεροπορική αγορά χαρακτηρίστηκε από σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και έντονο ανταγωνισμό τιμών. Η πανδημία έχει οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών. Η τακτική επιχείρηση της TUI fly έχει σταματήσει εντελώς από τα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η εναέρια κυκλοφορία κατά το επόμενο έτος θα εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον όγκο του 2019. Ακόμη και στην περίοδο αιχμής, ο στόλος της TUI δεν μπόρεσε να επιτύχει ποσοστό κάλυψης πριν απο τον κορωνοϊό.

Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους του εργατικού δυναμικού το συντομότερο δυνατό. Το εποπτικό συμβούλιο της TUI fly ανέθεσε στη διοίκηση να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τα συμβούλια εργασίας και τα συνδικάτα.

Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται επίσης στο καθεστώς προστασίας της απασχόλησης που ισχύει έως το τέλος του 2021, που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο Εργαζομένων του Ομίλου για όλες τις εταιρείες του Ομίλου TUI στη Γερμανία.

Εξαιρεί τις απολύσεις για λειτουργικούς λόγους με ισχύ πριν από το τέλος του 2021. Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία ισχύει από το 2019, ως ευκαιρία να καταστεί η αναδιάρθρωση όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά υπεύθυνη.

Το εποπτικό συμβούλιο υπογράμμισε επίσης αυτόν τον στόχο σήμερα. Γνωρίζουμε καλά ότι η μείωση κάθε ατομικής θέσης αφορά συναδέλφους που είναι πολύ πιστοί στην αεροπορική εταιρεία τους. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας στο TUI fly μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν προσαρμόσουμε το μέγεθος της αεροπορικής εταιρείας σε ένα υγιές επίπεδο.

Στις αποφάσεις μας θα λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα των εργαζομένων, την τοποθεσία του αεροδρομίου του Ανόβερο και την TUI στο σύνολό της. Βρισκόμαστε τώρα στην αρχή, όχι στο τέλος, των διαπραγματεύσεων για το σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης.Ο πυρήνας των σχεδίων είναι η αναγγελθείσα προσαρμογή του στόλου στα περίπου μισά από τα τρέχοντα 39 αεροσκάφη.

Επιπλέον, οι κεντρικές λειτουργίες πρέπει να ενσωματωθούν στενότερα και στις πέντε αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου. Σε ένα πρώτο βήμα, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες της TUI θα συγχωνευθούν σε μία εταιρεία . Αυτό το κεντρικό τμήμα πτήσεων για τις αεροπορικές εταιρείες TUI Group θα εδρεύει στο Ανόβερο.

Η TUI fly σχεδιάζει να μειώσει τις εργασίες σε τεχνικές, διοικητικές και λειτουργίες πληρώματος, καθώς θα χρησιμοποιηθούν λιγότερα αεροσκάφη. Στο μέλλον, η TUI fly σκοπεύει να επικεντρωθεί στα αεροδρόμια αναχώρησης του Ανόβερου και του Ντίσελντορφ ως οι μεγαλύτερες τοποθεσίες στόλου, καθώς και στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και τη Στουτγκάρδη ».