Ο φόβος της μεταφοράς με αεροπλάνο έχει μειώσει δραστικά την αεροπορική κίνηση.

Ωστόσο, εάν ισχύουν τα όσα αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CNN, το ρίσκο μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι σχετικά μικρό.

Η έρευνα του Arnold Barnett, καθηγητή στατιστικής στο ΜΙΤ επιχείρησε να υπολογίσει τις πιθανότητες να κολλήσει κανείς τον ιό σε μια κοντινή πτήση, προσπαθώντας να εξηγήσει το όφελος της διατήρησης κενής της μεσαίας θέσης στις σειρές καθισμάτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, με βάση μικρές πτήσεις (2-3 ωρών) στις ΗΠΑ με αεροσκάφη που έχουν τρία καθίσματα σε κάθε σειρά, όπως τα Airbus 320 και Boeing 737, και με την υπόθεση ότι όλοι φορούν μάσκα, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι μια στις 4.300. Η πιθανότητα μειώνεται σε μια στις 7.700 εάν η μεσαία θέση είναι κενή.

Μια εξήγηση του χαμηλού ρίσκου, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι ο αέρας στα σύγχρονα αεροσκάφη αντικαθίσταται με φρέσκο αέρα εξ ολοκλήρου κάθε δυο με τρία λεπτά, ενώ τα περισσότερα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με φίλτρα που παγιδεύουν το 99,99% των σωματιδίων.

Το δημοσίευμα επικαλείται μεταξύ άλλων πτήση από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν που μετέφερε 12 επιβάτες με συμπτώματα στις 31 Μαρτίου. Ωστόσο οι 328 επιβάτες και μέλη του πληρώματος που ελέγχθηκαν, βρήκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

πηγή: euro2day.gr