Περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι του κλάδου του κοσμήματος θα δώσουν το «παρών» στη φετινή 34η KOSMIMA, την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αναπτύσσεται στο περίπτερο 15, σε χώρο 1.200 τ.μ., και φιλοξενεί κατασκευαστές, εργαστήρια, σχεδιαστές, εισαγωγείς, αντιπροσώπους και χονδρεμπόρους κοσμημάτων, ωρολογίων και πολύτιμων λίθων, όπως επίσης και εταιρείες με ασημένια είδη, είδη συσκευασίας και μηχανήματα.
Μάλιστα, η φετινή διοργάνωση έχει εξασφαλίσει και τρεις ξένες συμμετοχές, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.
Άλλωστε, μεταξύ των στόχων της KOSMIMA είναι το άνοιγμα νέων αγορών και η προβολή του ελληνικού κοσμήματος στις αγορές του εξωτερικού.
Λίγο πριν από τον χειμώνα και την έναρξη της εορταστικής περιόδου η KOSMIMA γίνεται σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του κλάδου του κοσμήματος και των ωρολογίων, στοχεύοντας στη χειμερινή αγορά.
Με την αφορμή της φετινής έκθεσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo διοργάνωσαν τον 30ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, μια διοργάνωση-θεσμό, που σκοπό έχει την ανάπτυξη και την ανάδειξη του ελληνικού κοσμήματος.
Φέτος το θέμα του διαγωνισμού ήταν «30 Έλληνες καλλιτέχνες, έμπνευση για το κόσμημα».
Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να εμπνευστούν από τα έργα 30 Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν στον 19ο και τον 20ο αιώνα και αντιπροσωπεύουν διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα της ζωγραφικής, της χαρακτικής και της γλυπτικής.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 25 άτομα (23 σπουδαστές και 2 επαγγελματίες), με 33 έργα.
Η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ενώ όλα τα έργα θα εκτίθενται στην KOSMIMA.
Επίσης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 13:30, στο περίπτερο 15, διάλεξη της εθνολόγου και ειδικής συνεργάτιδος του Μουσείου Μπενάκη, Λίλα ντε Τσάβες, με θέμα «Το Ελληνικό Κόσμημα-Ένας Περίπλους στην Τέχνη από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα».