Αυξημένες κατά 2,98 εκατομμύρια σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017 είναι οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών εταιρειών στα περιφερειακά αεροδρόμια, πλήν της Αθήνας, για την εφετινή, θερινή σεζόν όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της επικαιροποιημένης μελέτης του SETE Intelligence για τις Προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018» με στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων της 31ης Μαρτίου.
Πέρυσι, κατά την ίδια περίοδο, ο προγραμματισμός στο τέλος Μαρτίου παρέπεμπε σε ένα σύνολο 16,4 εκατομμυρίων θέσεων για 23 μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ φέτος ο αντίστοιχος αριθμός αντιστοιχεί σε 19,37 εκατομμύρια (+18%) και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Sete Intelligence, οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης βάσει αυτής της βασικής παραμέτρου, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, παραπέμποντας σε νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, αφενός, ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων.
Συνεπώς, η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Μαρτίου.
Απολογιστικά, οι θέσεις για το 2017 ήταν στα 15,2 εκατομμύρια, ενώ οι διεθνείς αφίξεις του 2017 στα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν στα 13,5 εκατ. και στην Αθήνα στα 4,8 εκατομμύρια.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια που περιλαμβάνει η έρευνα είναι αυτά στο Ηράκλειο, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κώ, τα Χανιά, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Μύκονο, Κεφαλονιά, Ακτιο, Σάμο, Σκιάθο, Καλαμάτα, Καβάλα, Αραξο, Κάρπαθο, Μυτιλήνη, Βόλο, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Χίο.
Σημαντικό ρόλο για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων παίζει το θετικό οικονομικό κλίμα στις βασικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας.
Παρά το ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαφαίνεται μια ανακοπή ή μερική αναστροφή των θετικών τάσεων, «θεωρούμε ότι η όποια επίπτωση θα φανεί το 2019, ειδικά για αγορές που κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο, για το 2018 αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας δεκαετίας: +2,4%, έναντι πρόβλεψης +2,2% τον περασμένο Νοέμβριο και +1,8% προ έτους.
Εξαίρεση στην θετική πορεία των οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ, καταναλωτική εμπιστοσύνη και οικονομικό κλίμα) αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου (λόγω εξασθένισης της λίρας έναντι του ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit), της Τουρκίας (λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης) και της Ρωσίας (εξασθένηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ)».
Παρ΄ όλ’ αυτά, με εξαίρεση την Ρωσία, όπου ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση (-8%), στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.
Μείωση (-51%) έχει και η αγορά της Βουλγαρίας, που όμως έρχεται κατά κύριο λόγο οδικώς και έχει χαρακτηριστικά της τελευταίας στιγμής.
Αν και η συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων Ρουμανίας, Ελβετίας, Σουηδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Δανίας και Τουρκίας σε σχέση με το ευρώ έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, και αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ζήτηση, η ζήτηση θέσεων από τις χώρες αυτές είναι αυξημένη.
Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+34% ή 946 χιλ.), του Ην. Βασιλείου (+13% ή 449 χιλ.), της Πολωνίας (+56% ή 464 χιλ.), της Ιταλίας (+14% ή 159 χιλ.) και της Γαλλίας (+15% ή 126 χιλ.) ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-8% ή -109 χιλ., αισθητά βελτιωμένος σε σύγκριση με τον 1 ο προγραμματισμό -12% ή -160 χιλ.) και της Βουλγαρίας (-51% ή -7 χιλ.).
Συμπερασματικά, με βάση τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για το 2018, η εικόνα των εξεταζόμενων αγορών που αποτελούν το 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2016 είναι ιδιαιτέρως θετική, με όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο.
Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας (λόγω υποτίμησης του ρουβλίου και επανόδου της Τουρκίας) και της Βουλγαρίας.
Για την αγορά της Βουλγαρίας θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι ο προγραμματισμός στις 31/03/2018 εμφανίζεται αυξημένος κατά +21% σε σύγκριση με τον προγραμματισμό στις 31/01/2018.