της Εύας Οικονομάκη
Κατώτερος των αρχικών προσδοκιών ήταν τελικά ο Νοέμβριος για όλη την Ευρώπη, με τον αριθμό των πτήσεων να σημειώνει πτώση σε ποσοστό 61,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol, τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις 10.301 πτήσεις ανά ημέρα, επίδοση δυσμενέστερη από το σενάριο που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, όπως επισημαίνεται από το Eurocontrol, ενόψει Χριστουγέννων και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον πτήσεις, ωστόσο, ο αριθμός τους δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστρέψει τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στις αερομεταφορές.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Με βάση, μάλιστα, τα δεδομένα, η εσωτερική κίνηση στην Ελλάδα το διάστημα από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου παρουσίασε περαιτέρω μείωση σε ποσοστό 26% συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 15νθήμερο του Νοεμβρίου σημείωσε πτώση κατά 57%.
Αντίθετα, η Γαλλία (135%) , η Γερμανία (19%), η Δανία (4%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (1%) κατέγραψαν ενίσχυση της αεροπορικής κίνησης στο εσωτερικό τους.
Η ανάκαμψη
Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), τα εμβόλια αναμένεται να κάνουν τη διαφορά στα αεροπορικά ταξίδια από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά.
Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη της ΙΑΤΑ, η ανάκαμψη της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών θα διαρκέσει χρόνο και θα είναι άνιση μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων αγορών. Ως εκ τούτου, οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να «καίνε» μετρητά.
Το β’ τρίμηνο του 2020 ήταν το χειρότερο διάστημα για τον κλάδο, με τις αεροπορικές εταιρείας να εκτιμάται ότι έχουν «κάψει» μετρητά 50 δισ. δολάρια. Η ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο παρέμεινε πιο αργή από το αναμενόμενο, ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού εμπόδισε περαιτέρω την ανάκαμψη. Τα αρχικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου δείχνουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να «καίνε» μετρητά λόγω της υποτονικής ταξιδιωτικής ζήτησης και των συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών.
Μάλιστα, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της IATA δείχνουν ότι αναμένεται να «καούν» άλλα 75 δισ. δολάρια από το δ’ τρίμηνο του 2020 ως τα μέσα του 2021, με πιθανότητα αναστροφής σε θετικά επίπεδα μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. «Ως εκ τούτου, η κυβερνητική στήριξη ή η πρόοδος στη χρήση των εμβολίων για την επιτάχυνση του ανοίγματος της αγοράς θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση των αεροπορικών εταιρειών σε πολλές περιοχές παγκοσμίως τους επόμενους 6-9 μήνες», αναφέρει η IATA.