Σύνταξη: tourismtoday.gr
Την 1η Ιουνίου 2022 ανοίγει η Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης, o απόλυτος high end προορισμός, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Λαιμού, σε απόσταση αναπνοής από το εμβληματικό Four Seasons Astir Palace Hotel Athens στην καρδιά της αθηναϊκής Ριβιέρας. Ενα έργο-τομή, με σύγχρονο χαρακτήρα που συμβάλλει στην ανάπλαση της παράκτιας ζώνης.
Η επένδυση
Πρόκειται για μία επένδυση δαπάνης 48 εκατ. ευρώ που ενισχύει το εθνικό τουριστικό προϊόν και τον θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε γειτονικές χώρες με μεγάλο αριθμό από μαρίνες υψηλών προδιαγραφών όπως η Γαλλία, το Μονακό, η Ιταλία, η Κροατία και η Τουρκία.
Η Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης, πρόεδρος της οποίας είναι η Πένυ Ζαγλαρίδου, μετά την ολοκλήρωση των έργων, θα διαθέτει 59 θέσεις ελλιμενισμού, με δυνατότητα φιλοξενίας 3 MEGA YACHTS.
To κάδρο της μαρίνας συμπληρώνουν ειδική ζώνη shopping area, ένα καφέ και ένα πολυτελές εστιατόριο το οποίο θα φέρει πασίγνωστο διεθνές brand που ταυτίζεται άρρηκτα με την πολυτέλεια και το ποιοτικό φαγητό. Η μαρίνα θα διαθέτει και 350 θέσεις πάρκινγκ περίπου.
Η συνολική δόμηση στη Μαρίνα Βουλιαγμένης που δεν υπερβαίνει τα 4.800 τ.μ. και αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της επιτρεπόμενης από την σχετική νομοθεσία, είναι σε απόλυτη αρμονία και συμμόρφωση με το φυσικό τοπίο.
Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Σύμφωνα με γνώστες της επένδυσης, κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού της νέας μαρίνας είναι η βιωσιμότητα και η μείωση του αποτυπώματός της στο θαλάσσιο και στο χερσαίο περιβάλλον της περιοχής. Επίσης Έλληνες περιβαλλοντολόγοι, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), δημόσιοι φορείς και τοπική κοινωνία ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έγινε η βάση για την ανάπλαση.
Ο σχεδιασμός της αναβαθμισμένης μαρίνας είναι σύγχρονος με αειφορικό πρόσημο που συμβάλλει στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής ζώνης τουρισμού υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται ένα υπόδειγμα σεβασμού στο περιβάλλον και στην προστασία του φυσικού πλούτου, συμβατό με τη φιλοσοφία του Αστέρα που εδώ και πολλές δεκαετίες συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Στη μαρίνα προβλέπεται:
- άρτια οργανωμένος σταθμός παραλαβής λυμάτων των σκαφών και αντίστοιχη απόδοση αυτών σε πιστοποιημένους φορείς τελικής διαχείρισης.
- κατασκευή σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματος αναρρόφησης κενού για την παραλαβή των λυμάτων σε κάθε θέση ελλιμενισμού, υποχρεωτική για όλα τα σκάφη.
- οργάνωση διαχείρισης απορριμμάτων με απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση σε συνεργασία με τον Δήμο ΒΒΒ και με πιστοποιημένους φορείς διαχείρισης.
- εγκατάσταση νέου ηλεκτρικού δικτύου για μείωση απώλειας ηλεκτρικού ρεύματος και παρακολούθηση κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο για αποφυγή σπατάλης.
- σύγχρονες μέθοδοι ενεργειακής εξοικονόμησης (θερμομόνωση, γεωθερμία κτλ.) σε όλα τα κτίρια.
- ισχυρές παροχές ρεύματος που επιτρέπουν τον ελλιμενισμό χωρίς τη χρήση των γεννητριών των σκαφών κατά την παραμονή για μείωση ηχορύπανσης και βελτίωση ποιότητας του αέρα.
- σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης για τα σκάφη, για τα κτίρια και για τον χερσαίο χώρο.
- σύγχρονος αντιρρυπαντικός εξοπλισμός, σε ετοιμότητα για άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων και την προστασία του ευρύτερου θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Βιοκλιματικά τα κτίρια της νέας μαρίνας
Τα προτεινόμενα κτίρια ακολουθούν βιοκλιματικές στρατηγικές για την μέγιστη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
- Καταστήματα, χώροι αποθηκών και σταθμών καυσίμων και ανακύκλωσης υπέργειος & υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας πάνω από 350 θέσεις.
- Διοικητικό κέντρο και Πύργος Ελέγχου Μαρίνας, δύο ορόφων στο βορειοδυτικό τμήμα.
- Ανοιχτές πλατείες όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να πραγματοποιούν υπαίθριες δραστηριότητες όλο το χρόνο.
- Προσβάσεις σε χώρους με πανοραμική θέα του κόλπου και της Αθηναϊκής Ριβιέρας (belvedere).