Τα city breaks αυξήθηκαν κατά 56% τα τελευταία 10 χρόνια, βάζοντας τα αστικά κέντρα στον χάρτη του υπερτουρισμού. Δύο στις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις υποφέρουν από “υπερβολικό τουρισμό”, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής Roland Berger, σε συνεργασία με την Αυστριακή Ένωση Ξενοδόχων (ΟHV).

Η έρευνα “πέρασε από κόσκινο” 52 ευρωπαϊκούς προορισμούς. Τα βασικά κριτήρια της ήταν ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε σχέση με τους κατοίκους και η οικονομική αξία που παράγεται από τον τουρισμό.

Λονδίνο, Βιέννη, Βερολίνο, Μόναχο και Ρώμη, αντιπροσωπεύουν το 17% και βρίσκονται μακριά από την απειλή overtourism. Το υπόλοιπο 67% κατανέμεται μεταξύ πόλεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Πόλεις συντρίβονται από την αυξανόμενη ροή των τουριστών που αναζητούν φτηνά “city breaks”. Μπορντό, Μπριζ, Πράγα και Σάλτσμπουργκ, είναι στην κατηγορία “Mass Traps” και αντιπροσωπεύουν το 8%.

Στην κατηγορία “Under Pressure”, βρίσκεται το 15%. Σε αυτό είναι οι πόλεις Άμστερνταμ, Βενετία, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Ρέικιαβικ, Κωνσταντινούπολη, Σάλτσμπουργκ.

Μέτρα για την αποφυγή υπερτουρισμού

Τα καλά νέα, σύμφωνα με την έρευνα είναι ότι ο υπερτουρισμός δεν αποτελεί μονόδρομο. Η μελέτη δείχνει τρόπους όπου οι πόλεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον υπερτουρισμό.

Οι υπεύθυνοι τουρισμού και οι πολεοδόμοι να συνεργαστούν για να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική ανάπτυξη του αστικού τουρισμού. Το επίκεντρο πρέπει να είναι η υποδομή, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής και τα έξυπνα χαρακτηριστικά της πόλης.

Να διανεμηθεί η ροή των τουριστών για την ανακούφιση των κέντρων. Πρέπει να δημιουργηθούν σημεία πέρα από την «κλασική» τουριστική διαδρομή.

Για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία, θα πρέπει να δημιουργηθούν προσφορές που να απευθύνονται σε ταξιδιώτες πολυτελείας.
Η ποιότητα πέρα ​​από την ποσότητα εμποδίζει τις πόλεις να πέφτουν στην παγίδα του υπερτουρισμού.

Οι τουρίστες θα συνεχίσουν να έρχονται στις ιστορικές πόλεις και θα συνεχίσουν να έρχονται όλο και περισσότεροι.
Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να βρουν τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Ορισμένες πόλεις εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό. Το Άμστερνταμ ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκέπτονται διαφορετικές γειτονιές. Η Ισλανδία προωθεί τα ταξίδια σε μήνες μη αιχμής και το Εδιμβούργο αυξάνει τους φόρους για τους τουρίστες που μένουν στο ιστορικό κέντρο.