Προικισμένη με απέραντες χρυσαφένιες ακτές και μοναδικούς κάτασπρους οικισμούς, η Ίος εγγυάται αξέχαστες διακοπές στους επισκέπτες της. Η Ίος, ή Νιός, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται ανάμεσα στην Σαντορίνη, την Πάρο και τη Νάξο. Η Ίος πήρε το όνομά της από τα ία, τα λουλούδια που φύτρωναν σε αφθονία στο νησί ενώ, σύμφωνα με μία άλλη άποψη, χρωστά το όνομά της στη φοινικική λέξη «Ίος», που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Κατά τον Ηρόδοτο στην Ίο, την πατρίδα της μητέρας του, θάφτηκε ο Όμηρος.

Από την προϊστορική εποχή ακόμη, χάρη στο ασφαλές φυσικό λιμάνι της, είχε αναπτυχθεί θαλάσσια συγκοινωνία με την Κρήτη. Οι επιρροές του μινωικού και του μυκηναϊκού πολιτισμού είναι εμφανείς στο νησί.  Αρχικά, η Ίος φαίνεται πως κατοικήθηκε από τους Κάρες και αργότερα τους Μινωίτες, τους Αχαιούς και τους Φοίνικες. Τον 10ο αιώνα π.Χ. οι Ίωνες κατέλαβαν το νησί. Κατά την επικυριαρχία της Ρώμης και του Βυζαντίου το νησί μαστίζεται από πειρατικές επιδρομές. Μετά την επικυριαρχία του Μάρκου Σανούδου (Δουκάτο της Νάξου), το νησί επανέρχεται στους Βυζαντινούς και καταλαμβάνεται το 1537 από τους Τούρκους. Η Ίος συμμετείχε ενεργά στην ελληνική επανάσταση.

Φτάνοντας στο λιμάνι, οι επισκέπτες αντικρίζουν το φάρο και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, χτισμένο το 17ο αιώνα. Στο λιμάνι του νησιού μπορεί να κανείς να προμηθευτεί τα πάντα.

Κύριος λόγος που οι τουρίστες προτιμούν την Ίο, είναι οι ατελείωτες παραλίες. Οι παραλίες είναι κύριο χαρακτηριστικό του νησιού, καθώς διαθέτει 86 χιλιόμετρα ακτογραμμής, από τα οποία τα 32 χιλιόμετρα είναι αμμουδιές!

Η παραλία του Μυλοπότα είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία, όπου κυριαρχούν τα θαλάσσια αθλήματα, όπως το windsurfing και οι καταδύσεις. Ο Γιαλός είναι η πιο κεντρική παραλία του νησιού και απέχει λίγα μόλις μέτρα από το λιμάνι. Το Μαγγανάρι, μία πανέμορφη τοποθεσία στη νότια ακτή του νησιού είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε χωρίζεται σε τέσσερις μικρότερες παραλίες, όπου γυρίστηκε η ταινία «Βαθύ μπλε». Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Κουμπάρα, η Ψάθη ενώ όσοι από εσάς επιθυμείτε να κολυμπήσετε μακριά από τον πολύ κόσμο θα επιλέξετε την Αγία Θεοδότη.

Αφήνοντας πίσω σας το λιμάνι, κατευθύνεστε προς τη Χώρα της Ίου, ακολουθώντας το φαρδύ μονοπάτι με τα πέτρινα σκαλοπάτια. Θα αντικρίσετε απομεινάρια του τείχους που προστάτευε την αρχαία πόλη και θα καταλήξετε στην πρώτη πλατεία της Χώρας. Ο Μητροπολιτικός Ναός του νησιού που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης θα μαγνητίσουν τα βλέμματά σας. Το 1903, μια αρχαιολογική ανασκαφή στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης έφερε στο φως ερείπια ενός βυζαντινού ναού και ενός αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα, σε δύο κολώνες του οποίου στηρίζεται η Αγία Τράπεζα της σημερινής Εκκλησίας.

Πίσω από τη Μητρόπολη μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας, χαζεύοντας στα διάφορα καταστήματα ενώ, συνεχίζοντας τον περίπατό σας, θα καταλήξετε στην άλλη πλατεία της Χώρας. Τα πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στην Παναγία τη Γκρεμιώτισσα, που χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Κατά την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στα βράχια του Μυλοπότα με ένα κερί αναμμένο, όπου την έριξαν οι Κρητικοί για να σώσουν την εικόνα από τους Τούρκους.

Η ζωή στην Ίο συνεχίζεται και μετά τη δύση του ήλιου. Εκτός από τις παραδοσιακές ταβέρνες ή τα εστιατόρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε μοναδικά εδέσματα, τα  μπαρ και τα club μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι το πρωί!!!  

Για την προβολή του νησιού δημιουργήθηκε το Σωματείο Επαγγελματιών «ΜΠΛΕ» σε συνεργασία με διάφορους επιχειρηματίες της Ίου και πρόεδρο το διατροφολόγο, Μάκη Πεταλούδη. Στόχος του Σωματείου είναι η οργανωμένη προβολή του νησιού και η δραστηριοποίησή του σε διάφορους τομείς, που θα συμβάλλουν στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή του. Το Σωματείο συνεργάζεται από το Μάρτιο του 2011 με τον αντιπρόεδρο της ελληνοκινεζικής Ένωσης και ιδιοκτήτη τουριστικών γραφείων στην Κίνα, Lan Chao Cheng, με απώτερο σκοπό η Ίος να γίνει η πρώτη επιλογή των κινέζων τουριστών και να καθιερωθεί το νησί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Το σωματείο «ΜΠΛΕ» έλαβε μέρος και στο παγκόσμιο Festival Τουρισμού στο Μιλάνο για την προβολή της Ίου.

Εναλλαγές τοπίων που ξυπνούν ρομαντισμό ή προκαλούν δέος με την αγριάδα τους, χρυσή άμμος και καταγάλανα νερά, έντονη νυχτερινή ζωή που έρχεται σε αντίθεση με την ηρεμία της ημέρας. Η Ίος είναι ένα νησί για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες και υπόσχεται να σας καταπλήξει.

Προτάσεις για φαγητό:

•    «Escape», Χώρα, τηλ. 22860.92004
•    «Κούκος», Άγια Θεοδότη, τηλ. 22860.92420
•    «Βιλαέτι», Πάνω Κάμπος, τηλ. 22860.92072
•    «Fiesta Restaurant», Χώρα, τηλ. 22860.91766
•    «Αφροδίτη», Γιαλός (λιμάνι), τηλ. 22860.91160

Προτάσεις για διαμονή:

•    «Antonis & Maria», Χώρα, τηλ. 22860.92052
•    «Corali Hotel», Γιαλός, τηλ. 22860.91272
•    «Dionysos Resort Hotel», Μυλοπότας, τηλ. 22860.91215
•    «Far Out Village Hotel», Μυλοπότας, τηλ. 22860.92305
•    «Island House Hotel», Μυλοπότας, τηλ. 22860 91629