Έχει αυτή τη μαγεία να σου μετατρέπει τα πρώτα άσχημα συναισθήματα σε ενθουσιασμό και λατρεία για την καταστροφική μανία της φύσης.

Μπαίνοντας στο λιμάνι της, τον Αθηνιό, οι τεράστιοι μαύροι πέτρινοι όγκοι που ξεπροβάλουν, σου δημιουργούν μια αίσθηση απορίας γιατί το νησί αυτό λατρεύεται παγκοσμίως. Ανεβαίνοντας όμως, τον φιδίσιο δρόμο από το λιμάνι μέχρι τη χώρα της Σαντορίνης μια σκέψη υπάρχει στο μυαλό σου… Όταν η καταστροφική μανία της φύσης δημιουργεί «θαύματα» τα λόγια περιττεύουν! Θες η θέα που κόβει την ανάσα υπό το φως των αστεριών και της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, θες η σκιά του ηφαιστείου και οι οικισμοί που κρέμονται κυριολεκτικά από τα βράχια, θες το ηλιοβασίλεμα που κάθε σούρουπο ενώνει το χειροκρότημα ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, ο τόπος αυτός παρ’ ότι κάποτε άτυχος είναι από τους πιο ευλογημένους.

Με αρχιτεκτονική που υπακούει στους κυκλαδίτικους ρυθμούς του μπλε και του άσπρου, νταμωμένα πλακόστρωτα δρομάκια, μικρές πλατείες και εκκλησιές γαντζωμένες στα βράχια, αλλά και παραλίες χρωματισμένες από τις μαύρες πέτρες του ηφαιστείου, η Σαντορίνη δικαίως ανήκει στα ωραιότερα νησιά του κόσμου.

Τα Φηρά, γραφικά και ερωτικά, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη τόσο για τις απογευματινές όσο και τις βραδινές περιπλανήσεις, την ώρα που λίγο πιο πέρα, στο Φηροστεφάνι, ορδές τουριστών μαζεύονται για να απολαύσουν το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου. Στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας, το Ημεροβίγλι, γίνεται κάθε χρόνο ο τόπος συνάντησης ερωτευμένων και μη, υπό τη σκιά των ερειπίων του ενετικού κάστρου Σκάρος, ενώ η θέα προς την Παλιά και Νέα Καμένη, που προσφέρει το εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης λίγο πιο κάτω, έχει αποτελέσει αφορμή για πολλές προτάσεις γάμου! Ο διατηρητέος οικισμός της Οίας από την άλλη στα βόρεια του νησιού, με χαρακτηριστικό στοιχείο τα υπόσκαφα σπίτια του, ξεχωρίζει με την ομορφιά του ιδιαίτερα τη στιγμή που ο ήλιος χάνεται στην απεραντοσύνη του Αιγαίου και στο πέλαγος κυριαρχούν πυροκόκκινα χρώματα. Υπόσκαφο οικισμό θα βρείτε και στην περιοχή Καρτεράδο.

Μην παραλείψετε να πάρετε το καΐκι από το λιμάνι της Σκάλας με κατεύθυνση τη Νέα Καμένη, το νησί του ηφαιστείου, και να περπατήσετε ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα, να δείτε τον κρατήρα και να μυρίσετε το θειάφι! Η Σαντορίνη μπορεί να μη διαθέτει και τις καλύτερες παραλίες, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που λατρεύουν τα νερά της. Απλωμένη σε μήκος 7 περίπου χιλιομέτρων, η παραλία της Περίσσας, με την κατάμαυρη άμμο και τα πεντακάθαρα νερά θα γίνει το αγαπημένο σας στέκι, ενώ μη διστάσετε να ανέβετε σε ένα άλογο κάνοντας ιππασία κατά μήκος της παραλίας.  Επίσης μπορείτε να κολυμπήσετε στον Περίβολο, τη Βλυχάδα, το Καμάρι και το Ακρωτήρι.

Φαγητό

•    «Οινομαγειρείον Ακταίον», Φηροστεφάνι, τηλ. 22860-22336
•    «Saltsa», Φηρά, 22860-28018
•    «Νυχτέρι», Καμάρι, 22860-33480
•    «Ημεροβίγλι», Ημεροβίγλι, 22860-24190
•    «Περιβόλι», Εξω Γωνιά, 22860-34255

Διαμονή

•    «Hermes Hotel», Καμάρι, τηλ. 22860-31664
•    «Drossos Hotel», Περίσσα, τηλ. 22860- 81639
•    «New Haroula Hotel», Φηρά, τηλ. 22860-24226
•    «Erato Apartments”, Φηροστεφάνι, τηλ. 22860-24148
•    «Villa Voula», Περίσσα, τηλ. 22860-82015