Ένας προορισμός που επιλέγουν όσοι δεν μπορούν να διαθέσουν αρκετό χρόνο για να πάνε διακοπές. Τα νησιά του Σαρωνικού είναι έτοιμα να συναρπάσουν όσους τα επισκεφτούν, καθώς συνδυάζουν κοντινή απόσταση από την Αθήνα αλλά και μαγευτική, φυσική ομορφιά.

Ο Σαρωνικός πήρε το όνομά του από τον αρχαίο βασιλιά της Τροιζήνας, τον Σάρωνα. Στις ακτές του Σαρωνικού δημιουργήθηκαν οι σημαντικότερες βιομηχανικές, λιμενικές, ναυτικές και ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις της χώρας. Μαζί με τον Αργολικό Κόλπο αποτελούν διοικητικά και γεωγραφικά την Περιφέρεια του Αργοσαρωνικού.  Τα νησιά που αποτελούν τον Σαρωνικό είναι η Ύδρα, η Αίγινα, ο Πόρος, οι Σπέτσες, το Αγκίστρι  και η Σαλαμίνα.

Ύδρα

«Ψηλέ απόκρημνε, ατράνταχτε βράχε, που πάνω σου στηρίζεται η Ελευθερία της Ελλάδος…. Ύδρα, σαν ακούω τ’ όνομά σου αναπηδά η καρδιά μου κι αναβράζει το αίμα μου και με το πέταγμα των πανιών σου πετά στο απέραντο πέλαγο η ψυχή μου…», είχε γράψει ο γερμανός ποιητής και φιλέλληνας, Γουλιέλμος Μύλλερ το 1822.

Η κοσμοπολίτικη Ύδρα έχει πολλούς «εραστές» που την επισκέπτονται συχνά. Με το δίκιο τους βέβαια, μιας και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις «χάρες» της. Οι χαρακτηριστικές υδραίικες γωνιές με τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και τις ολάνθιστες αυλές συμπληρώνουν την ομορφιά, τη μαγεία της Ύδρας προσδίδοντάς της μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Η Ύδρα, από τη δεκαετία του ’50, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα και πόλος έλξης για πολλές προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι η Ύδρα έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ονόματα που ξεχωρίζουν είναι εκείνα του υδραίου ζωγράφου Γκίκα και του υδραϊκής καταγωγής σύγχρονου ποιητή Μίλτου Σαχτούρη. Επίσης, ο Πικιώνης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Εγγονόπουλος, ο Πετσάλης, ο Χένρυ Μίλλερ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος, επισκέφτηκαν την Ύδρα, την γνώρισαν, την αγάπησαν και συνδέθηκαν με αυτή, αναγνωρίζοντάς την ως ιδεώδη τόπο έμπνευσης και δημιουργίας.

Όταν βρεθείτε στο νησί, μην παραλείψετε να κάνετε τη διαδρομή Ύδρα-Καστράκι-Κάστρο, όπου θα συναντήσετε το «Καστράκι», ένα μικρό παραθαλάσσιο κάστρο, η ιστορία του οποίου σας μεταφέρει στα τέλη του 17ου αιώνα.  Συνεχίζοντας, φτάνετε στο «Μανδράκι», τον πολεμικό ναύσταθμο της Ύδρας και το πραγματικό λιμάνι από τον 16ο έως και τον 18ο αιώνα.  Σήμερα, το παλιό κτίριο του ναύσταθμου έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με την επωνυμία «Mira Mare». Στη συνέχεια θα συναντήσετε το «Κάστρο», οχυρωματικό έργο των αρχών του 16ου αιώνα, που πήρε τη σημερινή του μορφή κατά την Επανάσταση του 1821. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε εξοχικές κατοικίες που εναρμονίζονται απόλυτα με τα μορφολογικά οικιστικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Αξίζει να επισκεφτείτε τα Αρχοντικά του νησιού, να αγναντέψετε το λιμάνι από το λόφο, να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο και από τη Σπηλιά, και μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τα έξι Μοναστήρια και κάποιες από τις 300 Εκκλησίες του νησιού. Μη χάσετε το Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο Ύδρας που βρίσκεται κοντά στο Λιμεναρχείο, τη Σχολή Καλών Τεχνών που βρίσκεται στο αριστερό μέρος του λιμενοβραχίονα αλλά και την Σχολή Εμποροπλοιάρχων, στην αριστερή πλευρά του λιμανιού• όλα αυτά μόνο δυόμισι ώρες μακριά από την Αθήνα.

Προτάσεις για διαμονή:
«Angelica», Ανδρέα Μιαούλη 43, τηλ. 22980-53202
«Mistral», τηλ. 22980-52509
«Ύδρα Hotel», Πέτρου Βούλγαρη 8, τηλ. 22980-53420

Προτάσεις για φαγητό:
«Ενάλιον Bar-Restaurant», Βλυχός, τηλ. 22980-53455
«Το Παραδοσιακό», παραλία Ύδρας, τηλ. 22980-54155
«Ο Κήπος της Γεύσης», λιμάνι Ύδρας, τηλ. 22980-53705

Αίγινα

Την ερωτεύτηκε παράφορα ο Δίας, την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί Οινώνη. Η Αίγινα, η ωραιότερη από τις 20 κόρες  του θεού Ασωπού, έδωσε το όνομά της και τις χάρες της σ’ αυτό το νησί του Σαρωνικού.  

Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας του νησιού. Οι γήινες αποχρώσεις τους κάνουν το ηλιοβασίλεμα ακόμα πιο όμορφο.

Η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αίγινας είναι συγκεντρωμένη στον παραλιακό δρόμο. Η βόλτα με τα άλογα και τις άμαξες και το περπάτημα στα πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά είναι «must» για όποιον επισκέπτεται το νησί. Μπορείτε να θαυμάσετε τις Εκκλησίες με τους μεγαλοπρεπείς γαλάζιους τρούλους και να χαζέψετε στα καταστήματα λαϊκής τέχνης. Τα παραδοσιακά ουζομεζεδοπωλεία, οι βάρκες-μανάβηδες και τα φιστίκια Αιγίνης σας περιμένουν να τα απολαύσετε.

Στην Αίγινα στεγάζεται το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Εκεί, μπορείτε να επισκεφτείτε το χώρο όπου περιθάλπονται διάφορα είδη άγριων ζώων, ως επί το πλείστον πουλιά, που τις περισσότερες φορές φτάνουν εκεί, τραυματισμένα συνήθως από κυνηγούς. Θα σας ξεναγήσουν Έλληνες και ξένοι εθελοντές που έρχονται στο Κέντρο για να προσφέρουν τις γνώσεις τους αλλά και εθελοντική εργασία στην δύσκολη αποστολή του.  Όσα από τα ζώα θεραπευτούν ελευθερώνονται  στο φυσικό τους περιβάλλον. Όσα έχουν ανάγκη από διαρκή φροντίδα, παραμένουν στο Κέντρο. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το κατάστημα δώρων και αγοράστε χειροποίητα αντικείμενα όπως κεραμικά, βραχιολάκια, κολιέ και να ενισχύσετε την προσπάθεια του κέντρου.

Από αξιοθέατα, αξίζει να επισκεφτείτε τη Μητρόπολη της Αίγινας, το Ορφανοτροφείο, το Κυβερνείο που βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη και υπήρξε έδρα της πρώτης Κυβέρνησης της Ελλάδας και κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ενετικό Πύργο του Μαρκέλλου αλλά και το Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στην οδό Σπύρου Ρόδη.

Προτάσεις για διαμονή:
«Αίγλη Hotel», λεωφόρος Αφαία 199, τηλ. 22970-32221
«Faros Inn»,  λεωφόρος Τότη Χατζή, τηλ. 22970-22218
«Hotel Anatoli», Αγία Μαρίνα, τηλ. 22970-32002

Προτάσεις για φαγητό:
«Big Banana Restaurant», Αγία Μαρίνα, τηλ. 22970-32859
«CostAntonia», Αγία Μαρίνα, τηλ. 22970-32192
«Πέρδικα», Αγία Μαρίνα, τηλ. 22970-61658

Πόρος

Χαρακτηριστική η ρήση του Σεφέρη: «Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακό πειρασμό• τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους…». Μόλις 2 ώρες και 15 λεπτά από τον Πειραιά, η ελληνική Βενετία ξεδιπλώνεται στα μάτια των επισκεπτών της.

Ο Πόρος από την αρχαιότητα αποτελείται από δύο νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρία. Η Καλαυρία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την Σφαιρία, κατάφυτη με άφθονα νερά, ενώ η Σφαιρία είναι ένας βράχος ηφαιστειακής προέλευσης.

Κατά τη Μυθολογία η Αίθρα μητέρα του Θησέα, πηγαίνοντας στη Σφαιρία για να προσφέρει τιμές στο μνήμα του Σφαίρου, μετά από ένα όνειρο που της έστειλε η Θεά Αθηνά, συνευρέθηκε με τον Ποσειδώνα. Εκεί ίδρυσε ναό προς τιμήν της Απατούρια Αθηνάς και μετονόμασε τη Σφαιρία σε Ιερά όπου προς τιμή της Απατούριας Αθηνάς τελούνταν τα «Απατούρια», που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και διαρκούσαν τρεις ημέρες.

Πλησιάζοντας τον Πόρο με το καράβι, στην ψηλότερη κορυφή του διακρίνεται το Ιστορικό Ρολόι που χτίστηκε ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα το 1927.  
Ακόμα υπάρχουν κάποια από τα πανέμορφα μονοπάτια με τα οποία οι ντόπιοι και οι τουρίστες μετακινούνταν στις διάφορες τοποθεσίες του Πόρου με τα πόδια ή με άλογα.  Άξιο θαυμασμού είναι το Λεμονοδάσος, με τους νερόμυλους και τον καταρράκτη που το πότιζε, διατηρώντας καταπράσινες τις λεμονιές.

Όσοι επιλέξουν ως προορισμό τους τον Πόρο, πρέπει να επισκεφτούν την ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του νησιού, κτισμένη σε πευκόφυτη πλαγιά. Η Μονή ιδρύθηκε το 1720 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιάκωβο Β΄ ενώ σε αυτή βρήκαν καταφύγιο οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους το 1821, για να διαφυλάξουν τα ιερά κειμήλια του Μοναστηριού τους και το ιερό λείψανο του Τίμιου Προδρόμου από την οργή των Τούρκων. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του νησιού είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Ναός του Ποσειδώνα, ο Ρωσικός Ναύσταθμος, το «διαβολογέφυρο», μια χαράδρα με άγρια ομορφιά, πλατάνια και ένα μικρό ποτάμι και το νησάκι Μπούρτζι που βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού και διαθέτει ένα μικρό κάστρο που χτίστηκε το 1827.

Προτάσεις για διαμονή:
«Poros Τown Ηotel», τηλ. 22980-23900
«Nikis Village», τηλ. 22980-23423
«Hotel Sto Roloi», τηλ. 22980-25808

Προτάσεις για φαγητό:
«Prima Sera», Πούντα, τηλ. 22980-23080
«Απάγκιο», Τροιζινία, τηλ. 22980-26219
«Άσπρος Γάτος», Λαμπράκη 49, τηλ. 22980-25650

Σπέτσες

Στην αρχαιότητα οι Σπέτσες ονομάζονταν «Πιτυόνησος» και «Πιτυούσα», ενώ πήραν το σημερινό τους όνομα από τους ναυτικούς του Μεσαίωνα, Καταλανούς, Γενουάτες και Ενετούς. Οι Φράγκοι αποκαλούσαν το νησί «Ιζόλα ντι Σπέσια», που σημαίνει «αρωματοφόρος νήσος». Οι Σπέτσες, συνέβαλαν καθοριστικά στο ναυτικό αγώνα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα, ήταν το πρώτο νησί στο οποίο κηρύχθηκε η Επανάσταση, στις 3 Απριλίου 1821, με πρωτοστάτες τους Π. Μπόταση, Γ. Πάνου κ.ά. Οι Σπετσιώτες έστειλαν αντιπροσωπείες στην Ύδρα και σε άλλα νησιά, παρακινόντας τους κατοίκους τους να εξεγερθούν, ενώ συγχρόνως αποφάσισαν να συμμετάσχουν με τα πλοία τους στους θαλάσσιους αποκλεισμούς του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς.

Εκεί διακρίθηκε και η Λασκαρίνα  Μπουμπουλίνα.  Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822, ο σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης, χωρίς να λογαριάσει τη ζωή του, ρίχνεται στη μάχη με το πυρπολικό του, προσεγγίζει την τουρκική ναυαρχίδα και την πυρπολεί, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς. Μια πράξη αυτοθυσίας που ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα της ναυμαχίας. Στο λιμάνι των Σπετσών, διαδραματίζεται η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης ναυαρχίδας, κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο μετά από τις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας της Αρμάτας. Στη γιορτή αυτή, λοιπόν διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ρίψη βεγγαλικών και η αναπαράσταση της «ναυμαχίας», κατά την οποία, ο επισκέπτης δε θα μείνει ασυγκίνητος, όταν συνειδητοποιήσει τι κατάφεραν λίγοι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους και τελικά δικαιώθηκαν.

Οι Σπέτσες, εκτός από πλούσια ιστορία έχουν και πλούσια φυσική ομορφιά. Είναι εύκολο να την ανακαλύψει κανείς, μιας και το νησί αρκετές προτάσεις για εκδρομές. Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας με μοντέρνες βίλες και οργανωμένη πλαζ, κατάλληλη για θαλάσσια σπορ ενώ πεντακόσια μέτρα από την ακτή βρίσκεται το καταπράσινο νησί της Σπετσοπούλας, ιδιοκτησία του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. Στα νοτιοδυτικά της πόλης θα συναντήσετε το μοναστήρι των Αγίων Πάντων με σαράντα μοναχές. Με καΐκι θα φτάσετε στις πευκόφυτες παραλίες του Βρέλλου και δυτικότερα της Ζογεριάς. Η Ζογεριά είναι ένας δίδυμος όρμος όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Στο βόρειο ακρωτήρι του κόλπου της Ζογεριάς ανακαλύφθηκαν απολεπίσματα οψιδιανού. Ένας χωματόδρομος που ξεκινά από του Βρέλλου διασχίζει το πευκοδάσος των Σπετσών και ανηφορίζει προς τον προφήτη Ηλία και προς το ξωκλήσι της Παναγίας του Δασκαλάκη στην κορυφή του βουνού. Την περίοδο του Πάσχα, στη συνοικία της Ανάληψης με την ομώνυμη εκκλησία οι κάτοικοι αναβιώνουν το παλιό έθιμο της ρίψης πυροτεχνημάτων, ενώ οι νεαροί καίνε μια παλιά βάρκα.

Στο τελευταίο νησί του Σαρωνικού αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο της Μπουμπουλίνας, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον φάρο των Σπετσών που πρωτολειτούργησε το 1837 και την σπηλιά Μπεκίρη. Στο εσωτερικό της σπηλιάς μπορείτε να θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και μια μικρή περιοχή στρωμένη με άμμο, που βρίσκεται στο βάθος της σπηλιάς όπου καταλήγει το μονοπάτι που ξεκινάει από την είσοδο, μέσα από μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαδρομή.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα σπετσιώτικα αμυγδαλωτά και τα γλυκά του κουταλιού.

Προτάσεις για διαμονή:
«Villa Marina», τηλ. 22980-72646
«Villa Tonia», τηλ. 22980-74081
«L’ Αmour», τηλ.  22980-72090

Προτάσεις για φαγητό:
«Ταρσανάς», παλαιό Λιμάνι, τηλ. 22980-74490
«Βυζαντινό», τηλ. 22980-72870
«Εξέδρα», τηλ. 22980-73497