Αλλάζει ο τρόπος εισόδου των Αυστραλών ταξιδιωτών στην Ευρώπη έως το τέλος του 2022.

Μέχρι τώρα οι Αυστραλοί πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για βραχυπρόθεσμες διαμονές προκειμένου να εισέλθουν σε χώρες της Ζώνης Σένγκεν για τουριστικούς, οικογενειακούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς. Αυτό ωστόσο πρόκειται να αλλάξει μόλις φαρμοστεί το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS.

Ειδικότερα, οι Αυστραλοί που ταξιδεύουν στην Ευρώπη θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (παρόμοια με τις ΗΠΑ) από το τέλος του 2022

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2016 και θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις αρχές του 2022.

Στόχος της είναι να βελτιώσει την ασφάλεια των χωρών Σένγκεν ελέγχοντας τους ταξιδιώτες πριν από την άφιξή τους στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπει την είσοδο όσων θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Η απόκτηση της βίζας ETIAS θα επιτρέψει στους Αυστραλούς να ταξιδέψουν στις 26 χώρες που είναι κράτη μέλη του Σένγκεν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία για σύντομες διαμονές έως και 90 ημερών κάθε φορά.

Καλύπτει επίσης κράτη Σένγκεν εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας.

Πως θα λειτουργεί

Το ETIAS θα λειτουργεί παρόμοια με το ESTA των ΗΠΑ και θα κοστίσει 7 € (11 $). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απεριόριστο αριθμό αναψυχής ή επαγγελματικών ταξιδιών και ισχύει για τρία χρόνια.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα και να δώσουν :

  • το όνομα,
  • την εθνικότητα,
  • την ημερομηνία
  • την τοποθεσία γέννησής τους,
  • την τρέχουσα διεύθυνση,
  • τον αριθμό τηλεφώνου,
  • τη διεύθυνση email και
  • τα στοιχεία διαβατηρίου.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρεται και η χώρα άφιξης στη ζώνη Σένγκεν.

Εάν εγκριθεί, την ETIAS θα αποσταλεί στη συνέχεια στην καταχωρισμένη διεύθυνση email σας.

Μόλις τη λάβουν θα χρειαστεί μόνο να εκτυπώσουν την άδεια ταξιδιού και να την παρουσιάσουν στην εισόδου της χώρας που έχουν δηλώσει κατά τη διαδικασία εγγραφής.

Σε ποιους Αυστραλούς είναι διαθέσιμη

Η ETIAS είναι διαθέσιμη μόνο σε Αυστραλούς με πλήρη υπηκοότητα. Όλοι οι άλλοι Αυστραλοί πρέπει να έχουν έγκυρη θεώρηση βίζας για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ακόμη και για βραχείες διαμονές.