Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στα 212,8 εκατομμύρια ανέρχονται οι διανυκτερεύσεις που αναμένονται στην Ιταλία το καλοκαίρι. Oi διεθνείς τουρίστες οδηγούν την αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2022.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Τουριστικών Μελετών με έδρα τη Φλωρεντία.

Μετά από τρία χρόνια, οι ξένοι επισκέπτες επέστρεψαν στα προ της πανδημίας επίπεδα αυτό το καλοκαίρι. Η ξένη ζήτηση για τουρισμό ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να δει η χώρα περισσότερους ξένους τουρίστες από ό,τι πριν από τον Covid.
Πάνω από 101,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις προβλέπονται για το τρίμηνο, αύξηση 9,6% σε σύγκριση με πέρυσι και ακόμη υψηλότερη (+0,9%) από ό,τι το καλοκαίρι του 2019.

Οι αγορές προέλευσης που αναφέρουν τις σημαντικότερες αυξήσεις περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και το Βέλγιο.
Μεταξύ των μη ευρωπαϊκών αγορών, οι Αμερικανοί τουρίστες ενδιαφέρονται περισσότερο να επισκεφθούν πόλεις τέχνης και αγροτικές/ορεινές περιοχές.

Αν και ο ρυθμός αύξησης είναι βραδύτερος, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση 3,3% στον αριθμό των Ιταλών τουριστών για το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν 111,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι κατά 1,2% χαμηλότερο από το 2019.

Οι φορείς εκμετάλλευσης στη βορειοδυτική και τη νότια-νησιωτική Ιταλία ανέφεραν τις υψηλότερες επιδόσεις στις κρατήσεις τουριστών, με αύξηση 14,8% και 16,2%, αντίστοιχα, κυρίως λόγω των ξένων τουριστών.
Το κέντρο και τα βορειοανατολικά ανέφεραν επίσης θετικά στοιχεία, λόγω της εξερχόμενης ζήτησης.

Οι ιταλικές πόλεις της τέχνης εξακολουθούν να αποτελούν τον πιο δημοφιλή προορισμό, σημειώνοντας εκτιμώμενη αύξηση 8,3%.

Οι Ιταλοί τουρίστες αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,7% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι διεθνείς ταξιδιώτες αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,7%.

Οι πόλεις, οι κωμοπόλεις και τα μικρότερα κέντρα γίνονται όλο και πιο διεθνή, με τους ξένους να αποτελούν το 64,5% του συνόλου των επισκεπτών. Τα παραθαλάσσια θέρετρα και οι αγροτικές/ορεινές περιοχές αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,8%.
Η τουριστική κίνηση στα παραθαλάσσια και ορεινά θέρετρα αυξάνεται επίσης, με ρυθμούς αύξησης 5,9% και 6,6% αντίστοιχα.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί πάνω από 2 εκατομμύρια αφίξεις αεροδρομίων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στοιχεία από το ιταλικό Υπουργείο Τουρισμού αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των επιβατών του αεροδρομίου που υπολογίζεται ότι έφτασε στη χώρα μόνο τον Ιούνιο είναι τουλάχιστον 1.844.000, με το 84% να προέρχεται από διεθνείς προορισμούς και το 16% να εκπροσωπεί Ιταλούς ταξιδιώτες.

Τέτοια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μόνο ο Ιούνιος αναμένεται να σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο +8,6 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με περίπου 944.000 επισκέπτες να πατούν το πόδι τους σε ιταλικό έδαφος.