Οι νεότεροι και πιο πλούσιοι ταξιδιώτες οδηγούν την ανάκαμψη του τουρισμού. Αυτο αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη της Deloitte.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι baby boomers τραβούσαν την αυξανόμενη προσοχή των ταξιδιωτικών εμπόρων και των προμηθευτών.

Τώρα, οι ταξιδιώτες άνω των 55 ετών έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να ταξιδέψουν. Η κυριότερη αιτία είναι οι ανησυχίες τους για την υγεία.

Μπορεί να εξακολουθούν να είναι ένα «επιτακτικό δημογραφικό στοιχείο», αλλά θα χρειαστούν τα σωστά μηνύματα την κατάλληλη στιγμή για να τα ενσωματώσουν.

Συνολικά, τα άτομα άνω των 55 ετών πραγματοποίησαν 1,7 ταξίδια το 2021, σε σύγκριση με 2,4 ταξίδια για τα άτομα ηλικίας 35 έως 54 . Οι ηλικίας 18-24 ετών έκαναν 2,7 ταξίδια .

Τι επηρεάζει τα ταξίδια

Τα εισοδήματα επηρεάζουν πόσο συχνά οι άνθρωποι σκοπεύουν να ταξιδέψουν το 2022. Κατά την περίοδο των διακοπών του 2021, οι Αμερικανοί που κερδίζουν πάνω από 100.000 $ ετησίως είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να ταξιδέψουν σε σχέση με εκείνους με εισόδημα κάτω των 50.000 $.

Εάν το κόστος του ταξιδιού αυξηθεί, αυτή η τάση θα μπορούσε να ενισχυθεί. Επιπλέον, το 30% των Αμερικανών υψηλού εισοδήματος ξόδεψαν «σημαντικά περισσότερα» σε ταξίδια διακοπών το 2021 έναντι του 2019.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα έχουν χάσει επιθυμία για εξερεύνηση.

Παράλληλα,  ταξίδια αναψυχής θα ανακάμψουν ταχύτερα από τα εταιρικά ταξίδια. Οι ταξιδιώτες αναψυχής με φορητούς υπολογιστές κάνουν περισσότερα ταξίδια και προσθέτουν μέρες και δολάρια σε αυτά τα ταξίδια.

Αυτά τα “laptop luggers”, σύμφωνα με την Deloitte, έχουν αγοραστική δύναμη άνω του μέσου όρου και μεγαλύτερη ευελιξία στις ημερομηνίες ταξιδιού.

Στην ίδια γραμμή, η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να είναι ένας μακροπρόθεσμος επιταχυντής των ιδιωτικών ενοικιάσεων.

Τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για διαμονή αναψυχής. Συγκεκριμένα, 80% για τις καλοκαιρινές περιόδους και τις περιόδους διακοπών του 2021. Παρόλα αυτά, η πανδημία οδήγησε τη ζήτηση για ιδιωτικά ενοίκια.

Διεθνή ταξίδια

Όσον αφορά στα διεθνή ταξίδια, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι ανησυχίες για την υγεία εξακολουθούν να επιβραδύνουν την επιστροφή τους.

Το 22% των ταξιδιωτών δήλωσαν ότι δεν δαπάνησαν χρήματα σε ταξίδια το 2021. Η αιτία ήταν ότι θέλουν να ταξιδέψουν διεθνώς μόλις γίνει πιο προσιτό.