Χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στα παραλιακά θέρετρα της Ταϊλάνδης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω κυρώσεων και ακυρωμένων πτήσεων.

Η κρίση στην Ευρώπη περιόρισε επίσης τα σχέδια ανάκαμψης για την τουριστική βιομηχανία της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Υπάρχουν περίπου 6.500 Ρώσοι τουρίστες εγκλωβισμένοι στο Πουκέτ, το Σουράτ Τάνι, το Κράμπι και την Πατάγια καθώς και 1.000 Ουκρανοί.

Αυτό δήλωσε στο Associated Press ο Yuthasak Supasorn, ο διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης την Παρασκευή.

Περίπου 17.599 Ρώσοι αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μπλοκ αφίξεων τον Φεβρουάριο, αντιπροσωπεύοντας το 8,6% του συνόλου των 203.970, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο αριθμός τους μειώθηκε δραστικά.

Ο Yuthasak είπε ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν δύο βασικά προβλήματα:

Ακυρώσεις των πτήσεων προς την πατρίδα τους από αεροπορικές εταιρείες που έχουν σταματήσει να πετούν στη Ρωσία.

Αναστολή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα από εταιρείες πιστωτικών καρτών που έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ενώ σχεδόν όλες οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία έχουν ανασταλεί, οι συνδέσεις εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες μέσω μεγάλων αερομεταφορέων που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν εναλλακτικές μέθοδοι πληρωμής για τους Ρώσους τουρίστες.

Πολλοί έχουν μετρητά και όσοι διαθέτουν πιστωτικές κάρτες UnionPay, οι οποίες εκδίδονται από μια κινεζική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μπορούν ακόμα να τις χρησιμοποιήσουν. Όμως η πληρωμή με κρυπτονομίσματα δεν επιτρέπεται.

Παράλληλα, αρκετά ξενοδοχεία έχουν βοηθήσει προσφέροντας μειωμένες τιμές.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει προσφέρει παράταση βίζας για 30 ημέρες χωρίς πληρωμή. Επίσης προσπαθεί να βρει εναλλακτικά καταλύματα χαμηλού κόστους για άτομα που αναγκάζονται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.