Την ώρα που πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε όλη την Ευρώπη έχουν αρθεί, μια νέα απειλή, αυτή το πολέμου στην Ουκρανία, εμφανίστηκε και “στοχεύει” την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Ο γερμανικός τουρισμός δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος από αυτή την πραγματικότητα.

Μόλις πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η τουριστική σεζόν στη Γερμανία αναμενόταν να ξεκινήσει καλά υπό τις συνθήκες της πανδημίας. Αυτό δήλωσε ο Ralf Teckentrup, Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών.

Οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ήδη συγκεντρώσει τεράστιες διψήφιες απώλειες δισεκατομμυρίων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους είχε έναν από τους μεγαλύτερους αντίκτυπους στην αεροπορική βιομηχανία.

Το κόστος της κηροζίνης αυξήθηκε κατά 50 έως 60% τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 35% περισσότερο. Φυσικά, αυτό αντανακλάται στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων που είναι πιθανό να γίνουν πιο ακριβά.

Στο στόχαστρο οι ταξιδιωτικές προθέσεις

Η Petra Hedorfer από το Γερμανικό Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού υποθέτει ότι οι ταξιδιωτικές προθέσεις στη διατλαντική περιοχή θα επηρεαστούν από τον πόλεμο.

Μια αντιπροσωπευτική έρευνα από ένα αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας αγοράς έδειξε ότι το 13% των Αμερικανών θέλει να ακυρώσει τις ταξιδιωτικές του κρατήσεις.

  • Το 47% θέλει να περιμένει να εξελιχθεί η κατάσταση πριν πάρουν μια απόφαση.
  • Το 20% θέλει να αναβάλει το ταξίδι του.

Η Hedorfer είπε ότι το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία στα δυτικά είναι λόγος ανησυχίας. Ένα ταξίδι διακοπών δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τους ανθρώπους σε πολλές από αυτές τις χώρες υπό την παρούσα κατάσταση.

Έχει ήδη σημειωθεί πτώση 30-50% στις κρατήσεις πτήσεων από τις χώρες της Βαλτικής, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, πρόσθεσε ο Hedorfer.

Σημαντική μείωση στις κρατήσεις

Ο Ντιρκ Ίνγκερ από τον Γερμανικό Ταξιδιωτικό Σύνδεσμο ανέφερε επίσης ότι μια προηγουμένως πολλά υποσχόμενη αρχή της σεζόν έφτασε στο τέλος της. Η σημαντική μείωση στις κρατήσεις είχε παρατηρηθεί από τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, παρέμεινε υψηλότερο από το έτος αναφοράς 2019.

Συγκεκριμένα, ανέφερε μειώσεις στις κρατήσεις σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αυτές περιλάμβαναν τα κράτη της Βαλτικής, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Αυτά αντιπροσώπευαν περίπου το επτά τοις εκατό του όγκου των καλοκαιρινών διακοπών.

Ο πόλεμος επηρεάζει όλες τις τουριστικές υπηρεσίες

Ο Michael Rabe, μιλώντας εκ μέρους της Γερμανικής Ένωσης Τουρισμού, επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει αντίκτυπο όχι μόνο στα αεροπορικά ταξίδια, αλλά σε όλους τους τρόπους μεταφοράς στην αλυσίδα τουριστικών υπηρεσιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη βιομηχανία φιλοξενίας, η οποία είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα σε ορισμένους τομείς, λέει ο Rabe.

Μια αρχική επιφυλακτική πρόβλεψη για το έτος ήταν ότι το 60-70% του όγκου των επιχειρήσεων πριν από την πανδημία θα μπορούσε να επιτευχθεί. Τώρα, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα πάνε τα πράγματα, είπε ο Rabe.