Μεγάλο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και στα διαθέσιμα εισοδήματά τους αναμένεται να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έκθεση της  Economist Intelligence Unit (EIU).

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας θα πληγεί από τον πόλεμο με απώλεια Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρείες και υψηλότερο κόστος, σύμφωνα με έκθεση.

Η Τουρκία και η Πολωνία θα υποστούν τη μεγαλύτερη πτώση επισκεπτών σε απόλυτες τιμές. Ανάλογη θα είναι η κατάσταση και σε προορισμούς όπως η Κύπρος και η Λετονία που εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι παραδοσιακά ξόδευαν πολλά χρήματα.

Η Ana Nicholls, διευθύντρια βιομηχανίας στο EIU, δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν και πρωτίστως μια ανθρωπιστική καταστροφή, έχει ανατρέψει τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

«Οι Ρώσοι τουρίστες όχι μόνο θα είναι ανεπιθύμητοι σε πολλούς προορισμούς, αλλά θα δυσκολευτούν να φτάσουν εκεί, λόγω των απαγορεύσεων στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου.

«Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια Ουκρανοί εξαναγκάζονται στο εξωτερικό λόγω της εισβολής, αλλά ως πρόσφυγες και όχι ως τουρίστες».

Σε περιόδους προ της πανδημίας, η Ρωσία ήταν η 11η μεγαλύτερη πηγή τουριστών στον κόσμο και η Ουκρανία η 13η.

Η Τουρκία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός και για τα δύο έθνη το 2018, προσελκύοντας έξι εκατ. Ρώσους και 1,4 εκατ. Ουκρανούς τουρίστες, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 16% των συνολικών τουριστικών αφίξεων της Τουρκίας εκείνο το έτος.

Το 2019 οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 20%, το 29% και το 36% όλων των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, το Μαυροβούνιο και τη Λετονία αντίστοιχα.