Πολλοί από τους πιο έμπειρους ταξιδιώτες του κόσμου επιστρέφουν στα διεθνή ταξίδια, παρά τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ανατολική Ευρώπη και τις ανησυχίες για νέες παραλλαγές του COVID-19.

Αυτό προκύπτει από την εαρινή έκδοση του 2022 της Global Rescue ‘Traveler Safety and Sentiment Survey’.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια lockdown και περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, οι μανιώδεις ταξιδιώτες περιμένουν την επόμενη απόδρασή τους στο εξωτερικό.

Το 27% των ταξιδιωτών αναμένουν να ξοδέψουν επιπλέον χρόνο ή περισσότερα χρήματα —ή και τα δύο— στις επερχόμενες διακοπές για να αντισταθμίσουν το διετές ταξιδιωτικό μορατόριουμ που προκάλεσε η πανδημία.

Οι ταξιδιώτες βλέπουν ότι το καλύτερο παράθυρο για διεθνή ταξίδια είναι τώρα. Δεν πρόκειται να το χάσουν παρά τα εμπόδια της κυβερνητικής πολιτικής, τους φόβους για τον κορωνοϊό ή τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.

Η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών ταξιδιωτών που ερωτήθηκαν (84%) είπε ότι ανησυχούν «λιγότερο» ή «πολύ λιγότερο» για την ασφάλεια του ταξιδιού σήμερα από ό,τι στην αρχή της πανδημίας.

  • Πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η απειλή μιας νέας παραλλαγής του COVID-19 «δεν είναι πιθανό» ή «καθόλου πιθανό» να τους παρακινήσει να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα διεθνή ταξιδιωτικά τους σχέδια φέτος.
  • Ένα παρόμοιο ποσοστό των ερωτηθέντων (71%) ανέφερε ότι «ανησυχεί κάπως» ή «δεν ανησυχεί» για την εξόρμηση στο εξωτερικό λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη στο εξωτερικό

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) ανέφεραν ότι έχουν ταξιδέψει διεθνώς από την αρχή της πανδημίας, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που είπαν το ίδιο πριν από έξι μήνες.

Το 16% των συμμετεχόντων είπε ότι αναμένουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022 και ένα άλλο 16% σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό πριν από το τέλος του έτους.

Τα επίπεδα άνεσης των επιβατών κρουαζιέρας έχουν αλλάξει δραματικά

Το καλοκαίρι του 2021, το 74% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν θα ένιωθαν ασφαλείς πηγαίνοντας σε μια κρουαζιέρα. Ωστόσο τώρα μόνο το 10% ανέφερε ότι θα αισθανόταν  ανασφαλής , γεγονός που συνιστά επταπλάσια μείωση των ανησυχιών για την κρουαζιέρα.

Τι είδους ταξίδια επιλέγουν οι καταναλωτές

  • Πάνω από τα τρία τέταρτα έχουν προγραμματισμένες υπαίθριες δραστηριότητες και ταξίδια περιπέτειας το 2022.
  • Το 44% επιλέγει χαλαρωτικές αποδράσεις.
  • Το 33% σχεδιάζει συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους.
  • Το 18% σκοπεύει να πάει εκπαιδευτικά ταξίδια.
  • Το 12% θα ταξιδέψει για γάμους, μήνα του μέλιτος ή επετείους.
  • Το 8% θα πραγματοποιεί ταξίδια με κρουαζιέρες.