Η πρώτη υπερατλαντική πτήση στον κόσμο με καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων θα μπορούσε να απογειωθεί ήδη από το επόμενο έτος, με ένα αεροσκάφος που θα τροφοδοτείται από 100% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο γραμματέας Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε τα σχέδια κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ, κατά την οποία κάλεσε τον διεθνή αεροπορικό τομέα να συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την υλοποίηση του έργου.

Η πρωτοβουλία προέρχεται από το Συμβούλιο Jet Zero, ένα συμβουλευτικό φόρουμ με εμπειρογνώμονες του κλάδου, το οποίο στοχεύει να προσφέρει νέους τρόπους για τη μείωση των εκπομπών από τις αερομεταφορές, υποστηρίζοντας παράλληλα την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση είπε ότι η βιομηχανία βιώσιμων καυσίμων θα μπορούσε να υποστηρίξει έως και 5.200 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο άμεσα. Επίσης άλλες 13.600 θα υποστηρίζοντας μέσω παγκόσμιων εξαγωγών και θα μπορούσε να φτάσει σε ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών μέχρι το 2040.

Το καύσιμο, που κατασκευάζεται από απόβλητα υλικά όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, προσφέρει εξοικονόμηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μεγαλύτερη από 70% σε σύγκριση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα αεριωθουμένων. Όταν συνδυάζεται με απομάκρυνση αερίων θερμοκηπίου, το 100% SAF θα επιτρέψει την παράδοση μιας πτήσης καθαρού μηδέν.