Με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν της εθνικής οικονομίας αναμένεται να αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας.

Το ΑΕΠ των ταξιδιών και του τουρισμού της Τουρκίας προβλέπεται να αυξάνεται με μέσο ρυθμό 5,5% ετησίως την επόμενη δεκαετία, περισσότερο από το διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης 2,5% της συνολικής οικονομίας της χώρας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η τελευταία οικονομική έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η πρόβλεψη του WTTC δείχνει ότι έως το 2032, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 1,04 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (117 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό αντιπροσωπεύει το 11% της συνολικής οικονομίας.

Ο τομέας αναμένεται επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από 716.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WTTC.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 15,5% αγγίζοντας τις 607 δισεκατομμύρια λιρέτες, που αντιστοιχεί στο 8,3%της οικονομίας της χώρας.

Παράλληλα, η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% για να φθάσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Κατά τη βασική καλοκαιρινή περίοδο η Τουρκία πρόκειται να είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό hot spot μεταξύ των ταξιδιωτών που αναζητούν τον ήλιο, οι οποίοι θα κατευθύνονται σε προορισμούς πόλεων όπως η Κωνσταντινούπολη και η παραλίες της Αττάλειας, της Αλικαρνασσού και του Νταλαμάν.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι κρατήσεις πτήσεων ξεπερνούν ήδη τα επίπεδα πριν από την πανδημία με κρατήσεις από το Η.Β. αύξηση 101%, σύμφωνα με την έκθεση.