Οι επιχειρήσεις τουρισμού και αναψυχής της Βρετανίας συνέχισαν να ανακάμπτουν τον Απρίλιο, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος έχουν ήδη αρχίσει να τις επηρεάζουν, σύμφωνα με έρευνα.

Αυτό αναφέρει η πρώτη Lloyds Bank UK Sector Tracker έρευνα που εξετάζει παμπ, ξενοδοχεία, εστιατόρια και εγκαταστάσεις αναψυχής.

Ειδικότερα, οι εν λόγω επιχειρήσεις σημείωσαν τον τρίτο συνεχόμενο μήνα αύξησης της παραγωγής, με τις εταιρείες να καταγράφουν τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και από τους 14 τομείς του Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολουθούνται από το Tracker τον Απρίλιο.

Ωστόσο, υπήρχαν πρώιμες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός άρχισε να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη και να μειώνει τη ζήτηση των καταναλωτών.

Οι εταιρείες τουρισμού και αναψυχής ανέφεραν μια άνευ προηγουμένου αύξηση στο κόστος των εισροών τον Απρίλιο, λόγω των υψηλότερων δαπανών για μεταφορές, υλικά, ενέργεια και μισθούς.

Ο τομέας κατέγραψε 91,4 στον δείκτη τιμών εισροών Tracker’s – ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού κόστους τα τελευταία 24 χρόνια από τα υποκείμενα δεδομένα του tracker.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των εταιρειών αύξησαν τις τιμές που χρεώθηκαν στους πελάτες, οδηγώντας τον κλάδο να σημείωσε το ρεκόρ 72,9 στον δείκτη Tracker’s Prices Charged.

Τελικά, η μελλοντική ζήτηση θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο οι καταναλωτές θεωρούν τις δαπάνες ταξιδιού και αναψυχής ως βασικές ή διακριτικές.