Η ταλαιπωρία της ανταλλαγής χρημάτων κατά τη διάρκεια διακοπών στην Κροατία πρέπει σύντομα να τελειώσει. Η Επιτροπή της ΕΕ πιστεύει ότι η χώρα είναι έτοιμη για την εισαγωγή του ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μια υπενθύμιση από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τελική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κροατία, δημοφιλής προορισμός διακοπών, πληροί τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, του ευρώ.

Aυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εκκρεμείς αποφάσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να ληφθούν ήδη από αυτό το καλοκαίρι. Η Κροατία θέλει να αντικαταστήσει το εθνικό της νόμισμα, το κούνα, με το ευρώ από το επόμενο έτος.

EURO στην Κροατία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε: «Λιγότερο από μια δεκαετία μετά την ένταξη στην ΕΕ, η Κροατία είναι πλέον έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου».

Αυτό θα ενισχύσει την κροατική οικονομία και θα αποφέρει οφέλη στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία συνολικά. Η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία θα ενισχύσει επίσης το ευρώ, πρόσθεσε. Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» για τη χώρα της Αδριατικής, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 4,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Κροατία προσπαθεί εδώ και χρόνια να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξη στο ευρω κλαμπ. Η Λιθουανία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ομάδα των χωρών με το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου 2015 και έγινε το 19ο μέλος.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Δανία είναι υποχρεωμένα να ενταχθούν στο ενιαίο νόμισμα μόλις εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, πολλά κράτη δεν το επιδιώκουν σθεναρά – περιλαμβάνουν τη Σουηδία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, για παράδειγμα.

Μεγάλες Προσδοκίες

Στην Κροατία, ιδιαίτερα η τουριστική βιομηχανία προσβλέπει στην εισαγωγή του ευρώ με μεγάλες προσδοκίες. Η χώρα, με τις μεγάλες ακτές της Αδριατικής και πολλούς γραφικούς όρμους και νησιά, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι το κόστος ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα ως αποτέλεσμα της μετάβασης στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η επίσημη απόφαση για την εισαγωγή του ευρώ στην Κροατία πρόκειται να ληφθεί από το Συμβούλιο των 27 κρατών μελών της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου. Ωστόσο, δεν αναμένονται δυσκολίες μετά τη σαφή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.