Με όλο και περισσότερους ταξιδιώτες να φεύγουν για τις πολυαναμενόμενες αποδράσεις τους, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πολλές ευκαιρίες να επωφεληθούν από τα κενά ασφαλείας στις διαδικτυακές συνδέσεις που κάνουν μακριά από το σπίτι τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας NordVPN.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες έχει δεχτεί χακάρισμα ενώ χρησιμοποιούσε δημόσιο Wi-Fi στα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Η πλειονότητα αυτών των επιθέσεων σημειώθηκε ενώ οι άνθρωποι ήταν σε μετεπιβίβαση σε αεροδρόμια και σταθμούς λεωφορείων ή τρένων.

Οι κίνδυνοι του δημόσιου Wi-Fi

Η εταιρεία εξήγησε ότι οι ταξιδιώτες αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, επειδή συνήθως δεν γνωρίζουν καν ποιο είναι το νόμιμο όνομα Wi-Fi για το μέρος που επισκέπτονται.

Οι χάκερ μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ψεύτικα σημεία πρόσβασης Wi-Fi σε μέρη όπου συχνάζουν τουρίστες—αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.—συχνά με πειστικά ονόματα δικτύων που φαίνονται ότι είναι κατάλληλα για τον τόπο διεξαγωγής (π.χ. Starbucks_Guest_WiFi) .

Μόλις ένας ταξιδιώτης συνδεθεί σε ένα από αυτά τα hotspot, όλα τα προσωπικά του στοιχεία — συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της κάρτας πληρωμής, των ιδιωτικών email, των στοιχείων σύνδεσης στον ιστότοπο και διάφορα άλλα διαπιστευτήρια — αποστέλλονται απευθείας στον χάκερ.

Ακόμη και τα νόμιμα δημόσια δίκτυα Wi-Fi για τέτοια μέρη μπορεί να είναι επικίνδυνη η σύνδεση, καθώς δεν είναι ασφαλή. Αυτή η έλλειψη κρυπτογράφησης σημαίνει ότι οι χάκερ μπορούν να συνδεθούν στο ανοιχτό δίκτυο ανά πάσα στιγμή, να δουν ό,τι κάνετε στο διαδίκτυο και να κλέψουν κωδικούς πρόσβασης και προσωπικές πληροφορίες.

«Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε τη συσκευή από επίθεση man-in-the-middle είναι η χρήση VPN. Η έρευνα δείχνει ότι περισσότερο από το 78% των ανθρώπων δεν χρησιμοποιούν VPN όταν είναι συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi στο ταξίδι τους, γεγονός που αυξάνει την ευπάθειά τους σε επιθέσεις χάκερ».

Πώς οι ταξιδιώτες μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους

Ενώ η χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi ενέχει τον κίνδυνο έκθεσης των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων των ανθρώπων, εξακολουθεί να αποτελεί αναγκαιότητα για πολλούς ταξιδιώτες.

Οι ειδικοί στο NordVPN μοιράστηκαν μερικές συμβουλές για να διατηρείτε τις συσκευές σας προστατευμένες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών:

— Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία VPN. Το VPN σημαίνει “εικονικό ιδιωτικό δίκτυο” και είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ταξιδιώτες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο όταν εργάζονται σε ανοιχτή σύνδεση Wi-Fi. Η υπηρεσία VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα του χρήστη, εμποδίζοντας τρίτους να υποκλέψουν τα δεδομένα τους μέσω του δικτύου.

— Απενεργοποιήστε τις αυτόματες συνδέσεις. Η αλλαγή αυτής της ρύθμισης στη συσκευή σας θα σας αποτρέψει από την ακούσια σύνδεση σε ένα δημόσιο δίκτυο που δεν σκοπεύατε.

— Μην κοινοποιείτε τα διαπιστευτήριά σας. Ενώ σε πολλούς ταξιδιώτες αρέσει να κάνουν κρατήσεις εν κινήσει, για λόγους ευκολίας, κάτι τέτοιο κάνει τα δεδομένα σας πιο ευάλωτα.

Η NordVPN συμβουλεύει να μην κάνετε κράτηση σε ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi, καθώς οι εισβολείς ενδέχεται να συλλάβουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή τα διαπιστευτήρια ηλεκτρονικής τραπεζικής.