Μετά από δύο χρόνια πανδημικών ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλοί Γερμανοί ανυπομονούν για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο, οι αναφορές για υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού και αύξηση των τιμών δεν σταματούν την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με ανάλυση της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών idealo, ορισμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν 46% περισσότερο στον προϋπολογισμό αυτή τη θερινή περίοδο συγκριτικά με πέρυσι.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 42% των καταναλωτών προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα μειώνοντας τις διακοπές και τα ταξίδια.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τον βαθμό στον οποίο ο υψηλός πληθωρισμός αντικατοπτρίζεται πραγματικά στο κόστος των φετινών ταξιδιών διακοπών, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά ταξίδια – δημοφιλή στους Γερμανούς παραθεριστές – ως παραδείγματα: μια πτήση στη Μαγιόρκα και μια κατασκήνωση στην Αυστρία.

Το κόστος άφιξης και αναχώρησης, καθώς και διαμονή (εκτός γευμάτων) για έξι διανυκτερεύσεις ανά άτομο τον Αύγουστο, εξετάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, η ανάλυση περιλαμβάνει παραδείγματα μέσων τιμών μεμονωμένων προϊόντων που βρίσκονται κλασικά στη λίστα συσκευασίας.

Ακριβές καλοκαιρινές διακοπές – 46% ακριβότερες στη Μαγιόρκα

Ενώ μια πτήση μετ’ επιστροφής προς την Πάλμα ντε Μαγιόρκα εξακολουθεί να κοστίζει κατά μέσο όρο 65 ευρώ ανά άτομο τον Αύγουστο του 2021, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο 41% περισσότερο αυτό το καλοκαίρι, με μέση τιμή περίπου 92 ευρώ.

Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στο ισπανικό νησί είναι επίσης σημαντικά πιο ακριβή φέτος: ενώ οι παραθεριστές έπρεπε να πληρώσουν μόνο το ισοδύναμο των 69 ευρώ ανά διανυκτέρευση τον περασμένο Αύγουστο, μια διανυκτέρευση θα κοστίσει περίπου 101 ευρώ αυτή τη σεζόν.

Για άφιξη και αναχώρηση, καθώς και έξι διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο, οι καταναλωτές πληρώνουν τον Αύγουστο, συνολικά 695 ευρώ και επομένως 46% περισσότερο από πέρυσι.

Εκτός από το υψηλότερο κόστος για ταξίδια και διαμονή, οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να ψάξουν πιο βαθιά στις τσέπες τους αυτό το καλοκαίρι για τυπικά προϊόντα όπως βαλίτσες (+30%), παπούτσια μπάνιου (+36%) και αντηλιακή φροντίδα (+4%).

Η τιμή των καυσίμων αυξάνει το κόστος για διακοπές σε κάμπινγκ

Όποιος αποφασίσει να πάει διακοπές σε κάμπινγκ φέτος με το δικό του αυτοκίνητο (εναλλακτικά με τροχόσπιτο) θα πρέπει να προετοιμαστεί για το υψηλό κόστος καυσίμων παρά την έκπτωση στα καύσιμα.

Ενώ το ταξίδι μετ’ επιστροφής με μέση κατανάλωση καυσίμου από το Βερολίνο στο Zell am See κόστισε περίπου 161 ευρώ πέρυσι (με τροχόσπιτο: 252 ευρώ), οι οδηγοί θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 43% περισσότερο για την ίδια απόσταση φέτος (χωρίς τροχόσπιτο: 230 ευρώ, με τροχόσπιτο: 359 ευρώ).

Το κόστος των διανυκτερεύσεων σε κάμπινγκ στην Αυστρία έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – οι κατασκηνωτές θα πληρώσουν περίπου 17 ευρώ ανά άτομο στη φετινή υψηλή περίοδο.

Επομένως, η διαμονή μιας εβδομάδας τον Αύγουστο του 2022 κοστίζει περίπου 101 ευρώ. Συνολικά, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διαθέσουν προϋπολογισμό 341 ευρώ για διακοπές κατασκήνωσης στην Αυστρία φέτος, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού μετ’ επιστροφής από το Βερολίνο – 29% περισσότερα από πέρυσι.

Οι κατασκηνωτές που εξακολουθούν να θέλουν να εξοπλιστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό εκ των προτέρων πρέπει επίσης να περιμένουν υψηλότερες τιμές εδώ: για παράδειγμα, τα παπούτσια εξωτερικού χώρου (+7%), τα σακίδια πλάτης (+6%) και ο εξοπλισμός κατασκήνωσης (+10%) κοστίζουν περισσότερο από ό,τι στο την ίδια περίοδο το 2021.