Ο τουρισμός της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να γίνει ο ταχύτερος αναπτυσσόμενος τομέας στη Μέση Ανατολή με ανάπτυξη κατά μέσο όρο 11% ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη από την τελευταία Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων (EIR) του WTTC, αυτή η ετήσια ανάπτυξη, πάνω από έξι φορές ο ρυθμός ανάπτυξης 1,8% της συνολικής οικονομίας της χώρας, θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη του Βασιλείου.

Μέχρι το 2032, η συνεισφορά του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στο ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 635 δισ. SAR, αντιπροσωπεύοντας το 17,1% της συνολικής οικονομίας.

Η πρόβλεψη αποκαλύπτει επίσης ότι η απασχόληση στον τομέα Ταξίδια και Τουρισμός θα μπορούσε να διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια, δημιουργώντας περισσότερες από 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, για να φτάσει σχεδόν τα τρία εκατ. απασχολούμενους στον κλάδο έως το 2032.

Οι προβλέψεις τόσο για την απασχόληση όσο και για τη συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία του Βασιλείου, ξεπερνούν τους φιλόδοξους στόχους που θέτει το στρατηγικό πλαίσιο της κυβέρνησης Vision 2030.

Η απασχόληση στον κλάδο θα μπορούσε επίσης να υπερβεί τα επίπεδα του 2019 κατά 14,1%, δημιουργώντας περισσότερες από 223.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 15,2% σε σχεδόν 223 δισ. SAR, που ανέρχονται στο 7,2% του συνολικού οικονομικού ΑΕΠ, ενώ η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 16,1% για να φθάσει περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.