Η εταιρεία ερευνών αγοράς Mintel αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τις ταξιδιωτικές κρατήσεις για το φθινόπωρο και το χειμώνα, λόγω της επιδεινούμενης κρίσης στο κόστος ζωής και της αυξημένης πιθανότητας ύφεσης.

Ο διευθυντής ταξιδίων και αναψυχής της Mintel Reports στο Ηνωμένο Βασίλειο, Paul Davies, προειδοποίησε: «Πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν φθηνότερες επιλογές για ταξίδια».

Η επόμενη έκθεση για τις διακοπές της Mintel αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και ο Davies ανέφερε στο Travel Weekly: «Αναθεωρούμε τις προοπτικές μας για την αγορά. Είναι σίγουρα πιο αρνητικές, ειδικά για ταξίδια στο εξωτερικό».

Η έρευνα καταναλωτών της Mintel UK τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις Βρετανούς (32%) σχεδίαζε να ξοδέψει λιγότερα ή καθόλου για διακοπές τους επόμενους 12 μήνες.

«Οι άνθρωποι τείνουν να θυσιάζουν τα μικρά διαλείμματα διακοπών σε δύσκολες οικονομικές στιγμές προκειμένου να προστατεύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μιας ή δύο εβδομάδων, και αυτό είναι που αναμένουμε τους επόμενους 12 μήνες. Οι άνθρωποι θα βρουν πιο δύσκολα τα μικρά διαλείμματα, ειδικά εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στα αεροδρόμια και ακυρώσεις πτήσεων».

Ωστόσο, ο Davies σημείωσε επίσης «μια πόλωση της συμπεριφοράς των καταναλωτών», επιμένοντας: «Υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις επειδή πολλοί καταναλωτές δεν επηρεάζονται τόσο άσχημα από το οικονομικό κλίμα.

Ο Davies πρότεινε: «Θα υπάρχει ακόμα σημαντική ζήτηση για διακοπές – αυτό δεν θα αλλάξει δραματικά. Αλλά θα υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι που σχεδιάζουν να ξοδέψουν λιγότερα». Παράλληλα επισήμανε : «Αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας προς τα κάτω. Θα μειώσουμε λίγο τις προβλέψεις μας για το 2022, αλλά το 2023 θα είναι πιο δύσκολο».

Η Mintel προέβλεψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό φέτος θα ξεπεράσουν τα 38 δισ. λίρες, μόνο 12% λιγότερο από τα 43,3 εκατ. λίρες που δαπανήθηκαν για διακοπές στο εξωτερικό το 2019.

Η έρευνα της Mintel διαπίστωσε ότι το 72% των «ενεργών ταξιδιωτών» -όσοι συνήθως έκαναν διακοπές πριν από τον Covid ή σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές τα επόμενα δύο χρόνια- θα αναβάλλουν την κράτησή τους για ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της διακοπής των πτήσεων.