Την υποδοχή μεμονωμένων τουριστών από το εξωτερικό εξετάζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση του αριθμού των ξένων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την χώρα.

Η Ιαπωνία άνοιξε ξανά για ξένους παραθεριστές τον Ιούνιο με τη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, όλοι οι τουρίστες εξακολουθούν να υποχρεούνται να συμμετέχουν σε ξεναγήσεις και να λάβουν βίζα.

Παράλληλα, πρέπει να συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας, όπως ορίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διευκολύνει περαιτέρω τους συνοριακούς ελέγχους κατά του κορωνοϊού ήρθε καθώς ο αριθμός των ξένων τουριστών που εισήλθαν στην Ιαπωνία ήταν περίπου 7.900 τον Ιούλιο, πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Πολλοί στην τουριστική βιομηχανία επιμένουν ότι οι τρέχοντες περιορισμοί αποθαρρύνουν τους δυτικούς τουρίστες από το να έρχονται στην Ιαπωνία καθώς προτιμούν ένα ατομικό στυλ ταξιδιού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει σε τουρίστες να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να συμμετέχουν σε ξενάγηση, εάν η επίσκεψή τους έχει κανονιστεί μέσω ταξιδιωτικού γραφείου.

Τα πρακτορεία που οργανώνουν εκδρομές αναμένεται να διαχειρίζονται τα προγράμματα των πελατών τους. Οι τουρίστες θα κληθούν επίσης να ακολουθήσουν τις οδηγίες εάν επιβεβαιωθούν κρούσματα μόλυνσης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο σε μεμονωμένους ταξιδιώτες που δεν κάνουν ρυθμίσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων. Το νέο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο.