Το πρώτο τρένο στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο εγκαινίασε η Γερμανία. Με αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα για πιο φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια.

Η διαδρομή στο Bremervorde της Κάτω Σαξονίας θα εξυπηρετείται αποκλειστικά από 14 τρένα Coradia iLint, που τροφοδοτούνται από τεχνολογία πρόωσης κυψελών καυσίμου, ανέφερε περαιτέρω η έκθεση.

Σημειώνεται ότι έχει υπογραφεί συμφωνία 93 εκατ. ευρώ μεταξύ των ιδιοκτητών του σιδηροδρόμου, Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LVNG) και της Alstom, της εταιρείας παραγωγής αυτών των τρένων.

«Η κινητικότητα χωρίς εκπομπές είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος», δήλωσε ο Henri Poupart-Lafarge, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom.

Πέντε από αυτά τα 14 τρένα έκαναν το ντεμπούτο τους την περασμένη Τετάρτη. Θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα 15 τρένα ντίζελ της διαδρομής μέχρι το τέλος του έτους. Μόνο ένα κιλό καυσίμου υδρογόνου ισοδυναμεί με περίπου 4,5 κιλά καυσίμου ντίζελ.

Αυτά τα τρένα που κινούνται με υδρογόνο έχουν αντικαταστήσει τα τρένα ντίζελ στον σιδηρόδρομο μήκους 100 χιλιομέτρων (60 μιλίων) που συνδέει τις πόλεις Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde και Buxtehude κοντά στο Αμβούργο.

Τα τρένα δεν εκπέμπουν ρύπανση και παράγουν λίγο θόρυβο, εκπέμποντας μόνο ατμό και εξατμισμένο νερό. Έχουν εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων (621 μίλια), πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργούν στο δίκτυο για μια ολόκληρη μέρα σε μία μόνο δεξαμενή υδρογόνου, ανέφερε το CNN.