Οι αιτήσεις στο Πανεπιστήμιο Αεροπορίας της Emirates έχουν σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, καθώς οι προσλήψεις στον τομέα των αερομεταφορών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών.

«Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο των αερομεταφορών έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για απασχόληση», δήλωσε ο Δρ Ahmad Al Ali, Αντιπρόεδρος της αεροπορικής βιομηχανίας της Emirates (EAU).

Φέτος, η EAU έχει λάβει σχεδόν 3.000 αιτούντες -σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό των αιτήσεων που είχε για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020- για τα διάφορα προπτυχιακά της προγράμματα. Ο Δρ Αλ Άλι είπε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Ντουμπάι βλέπει τόσο τεράστια ζήτηση για μαθήματα αεροπορίας. Είπε, «Όποτε υπάρχει ύφεση, η αεροπορική βιομηχανία είναι από τις πρώτες που βιώνουν ανάκαμψη».

Πρόσθεσε, «Δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ιδιαίτερα στο Ντουμπάι, είναι ένας τέτοιος κόμβος με τέσσερις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, είναι φυσικό περισσότεροι άνθρωποι να θέλουν να σπουδάσουν αεροπορία».

Μεγαλύτερη η ζήτηση από την προσφορά

Το πρόσφατα δημοσιευμένο Pilot and Technician Outlook από την Boeing έχει προβλέψει ότι θα υπάρξει ζήτηση για περισσότερα από 2 εκατ. νέο προσωπικό αεροπορίας τα επόμενα 20 χρόνια για να υποστηρίξει με ασφάλεια την ανάκαμψη των εμπορικών αεροπορικών ταξιδιών και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μόνο η Μέση Ανατολή θα χρειαστεί πάνω από 200.000 πιλότους, τεχνικούς και πλήρωμα καμπίνας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το 2021, το πανεπιστήμιο τοποθέτησε το 84% των αποφοίτων του σε διάφορες εταιρείες όπως η Dubai Aerospace Enterprise, η Airbus και η Boeing, εκτός από την Emirates.

Μετά πανδημικές τάσεις

Από την πανδημία του Covid-19 και μετά υπήρξε αλλαγή στις επιστήμες που ενσωματώνονται πλέον στα μαθήματα στο EAU.

«Η μαθηματική μοντελοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι κάτι στο οποίο τονίζουμε πραγματικά στο πρόγραμμά μας», δήλωσε ο Δρ. είπε ο Αλ Άλι. «Αυτά είναι τρία θέματα που πάνε χέρι-χέρι και θα διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στο μέλλον σε βιομηχανίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η αεροπορία».