Οι αυστηρότερες, πιο λιτές πολιτικές των εταιρειών θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στην άνοδο των επαγγελματικών ταξιδίων η οποία έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Καθώς τα ταξιδιωτικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται, οι αμερικανικές εταιρείες μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους για ταξίδια κατά σχεδόν ένα τέταρτο, σύμφωνα με την  πλατφόρμα εταιρικών καρτών και εξόδων Ramp.

H αμερικάνικη Startup εγκαινίασε μια πλατφόρμα διαχείρισης ταξιδιών τον Φεβρουάριο, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν πολιτικές ταξιδιών και εξόδων με όρια δαπανών για διαφορετικούς τομείς ταξιδιού.

Διαπιστώθηκε τώρα ότι για τις νέες ταξιδιωτικές πολιτικές, οι συνολικές δαπάνες που θα επιτρέπονται σε επαγγελματικά ταξίδια στο μέλλον ήταν σχεδόν 24% χαμηλότερες τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021.

Η εταιρεία ανέλυσε επίσης χιλιάδες συγκεντρωτικές, ανώνυμες συναλλαγές στις πιστωτικές της κάρτες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ως μέρος της τελευταίας αναφοράς δεδομένων συναλλαγών της.

Αποκάλυψε ότι ενώ οι μελλοντικές πολιτικές των εταιρειών για επιχειρηματικά ταξίδια θα είναι πιο λίγες στο μέλλον, οι δαπάνες των εταιρειών στην πλατφόρμα της αυξήθηκαν κατακόρυφα παρά τους «πανταχού φόβους ύφεσης».

Οι δαπάνες στην πραγματικότητα αυξήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης για διαπροσωπικές δραστηριότητες.

Τα επαγγελματικά ταξίδια ως ποσοστό των δαπανών της εταιρείας εκτινάχθηκαν από 5,4% τον Ιούνιο του 2021 σε 10,7 % τον Ιούνιο του 2022. Οι δαπάνες αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκαν επίσης κατά 105% και οι δαπάνες για εστιατόρια 43%.

Ωστόσο, οι εταιρείες μείωσαν σε βασικούς τομείς που συνήθως συνδέονται με την ανάπτυξη τους τελευταίους δύο μήνες. Για παράδειγμα, σημειώθηκε μέση μείωση δαπανών σε ηλεκτρονικά είδη κατά 41%, διαφημίσεις κατά 18% και αγορές λογισμικού κατά 6%.

Οι μικρές επιχειρήσεις με έως και 25 υπαλλήλους έχουν μειώσει ακόμα περισσότερο τα έξοδά τους , με τις δαπάνες για ηλεκτρονικά είδη να μειώνονται κατά 59% σε διάστημα δύο μηνών.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Οι ετήσιες παγκόσμιες δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια προβλέπεται τώρα να φτάσουν τα προ της πανδημίας επίπεδα δαπανών των 1,4 τρισ. δολαρίων στα μέσα του 2026, προειδοποίησε η Παγκόσμια Ένωση Επιχειρηματικών Ταξιδιών την περασμένη εβδομάδα.