Ρεκόρ πωλήσεων αναμένεται τον Σεπτέμβριο για τον ξενοδοχειακό κλάδο του Βερολίνου, σύμφωνα με τον Thomas Lengfelder, Πρόεδρο της Ένωσης ξενοδοχείων και εστιατορίων του Βερολίνου (Dehoga).

Τα σχόλια από τα ξενοδοχεία στο Βερολίνο είναι σταθερά θετικά. Όλες οι προβλέψεις υποθέτουν σχεδόν πλήρη πληρότητα. «Θα είναι ένας ονειρεμένος μήνας», λέει ο Lengfelder.

Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα ένας από τους πιο δυνατούς μήνες για τον κλάδο της φιλοξενίας, αναφέρει, γιατί πολλές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο. Ο Lengfelder σημειώνει, για παράδειγμα, τη Διεθνή Έκθεση Ραδιοφώνου (Ifa) και την εμπορική έκθεση μεταφορών Innotrans. Αλλά η επιθυμία των Γερμανών να ταξιδέψουν μετά την πανδημία του κορωνοϊού και το καλοκαίρι που φεύγει παίζει επίσης ρόλο, σύμφωνα με τον Lengfelder.

Για τον Οκτώβριο, από την άλλη, τα ξενοδοχεία στο Βερολίνο έχουν αναφέρει μικτές προβλέψεις. Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου – αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα.

Ωστόσο, δεν ανησυχεί για τυχόν νέα μέτρα για τον κορωνοϊό. Εκτός από την απαίτηση μάσκας, δεν αναμένει περιορισμούς στον κλάδο της φιλοξενίας.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη φύση των κρατήσεων, οι ειδικοί συμφωνούν με τον Langenfelder. Πολλοί ταξιδιώτες κάνουν κράτηση μόνο λίγες μέρες νωρίτερα.

Οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο θα μπορούσαν επίσης να επιβεβαιώσουν την υπόθεση του Lengenfelder: Όποιος αναζητά δωμάτιο ξενοδοχείου για ολόκληρο τον μήνα Σεπτέμβριο στην Booking.com μπορεί να επιλέξει μόνο ανάμεσα σε 60 δωμάτια. Το 95% των καταλυμάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμα, σύμφωνα με το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν αυτός ο αριθμός είναι σωστός – ή αν έχει απλώς σκοπό να δελεάσει τους πελάτες να κάνουν μια γρήγορη αγορά.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τις εξοχικές κατοικίες. Μόνο το 3% των καταλυμάτων είναι ακόμα διαθέσιμα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Fewo-direkt.

Και η Airbnb φέρεται επίσης να μην έχει σχεδόν χωρητικότητα. Τον Σεπτέμβριο, μόνο 79 καταλύματα είναι ακόμα διαθέσιμα. Συγκριτικά για τον Οκτώβριο υπάρχουν ακόμα 978. Τα καταλύματα που είναι ακόμα διαθέσιμα είναι είτε πολύ ακριβά, είτε πολύ αποκεντρωμένα – είτε και τα δύο.