Η Μέση Ανατολή πρόκειται να ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα των άνω των 100 εκατ. τουριστικών αφίξεων και πάνω από 270 δισ. δολαρίων εσόδων το 2022. Παράλληλα, βρίσκεται σε τροχιά για να αγγίξει το στόχο των 160 εκατ. τουριστών το 2030.

Τα εν λόγω στοιχεία αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε από τους συμβούλους ακινήτων Knight Frank και τον πάροχο αναλυτικών πληροφοριών για τη βιομηχανία φιλοξενίας STR.

«Η περιοχή διέρχεται μια συναρπαστική μεταμόρφωση στον τομέα της φιλοξενίας, με πάνω από 600.000 δωμάτια ξενοδοχείων σε στάδιο σχεδιασμού και ανάπτυξης. Αυτή η τροχιά ανάπτυξης πρόκειται να αλλάξει τη μορφή της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής τα επόμενα χρόνια και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξή της ως μία από τις παγκόσμιες αγορές φιλοξενίας», δήλωσε ο Turab Saleem, Partner & Head of Hospitality, Tourism & Leisure – Mena στο Knight Frank.

Με 65.000 δωμάτια ξενοδοχείων υπό ανάπτυξη στο Ντουμπάι, η τουριστική συνεισφορά αναμένεται να φτάσει το 15% του ΑΕΠ έως το 2030: το υψηλότερο στην περιοχή και από τα υψηλότερα στον κόσμο, με διεθνή μέσο όρο 9%.

Η Μέση Ανατολή βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης της απόδοσης των ξενοδοχείων καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία από το STR, και αυτή η δυναμική συνεχίζεται το 2022 και μετά.

Η αγορά φιλοξενίας στο Κατάρ αναμένεται να φτάσει τα 54 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Knight Frank.

«Η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Κατάρ να αναπτύξει τον τουριστικό του τομέα σε νέα ύψη. Η χώρα έχει διαθέσει κεφάλαια αξίας 45 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και των ταξιδιών μέχρι το 2030.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 56.000 δωμάτια ξενοδοχείων υπό ανάπτυξη, εκτιμώμενης αξίας 7 δισ. δολαρίων, με διεθνείς μάρκες που αντιπροσωπεύουν το 62% του αποθέματος στα σκαριά», δήλωσε ο Saleem.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει προγραμματισμένα ξενοδοχειακά έργα αξίας 110 δισ. δολαρίων να ολοκληρωθούν έως το 2030 και συνολικά 310.000 κλειδιά ξενοδοχείων υπό ανάπτυξη, έχει έναν από τους πιο φιλόδοξους τουριστικούς στόχους στην περιοχή με στόχο 100 εκατ. τουρίστες έως το 2030.