Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες της Γερμανίας  πραγματοποιούν πλέον λιγότερα αλλά μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Επιχειρηματικών Ταξιδιών της εταιρικής ταξιδιωτικής ένωσης της χώρας VDR.

Η 20η έκδοση της έκθεσης του VDR, διαπίστωσε ότι η δημοτικότητα του μονοήμερου επαγγελματικού ταξιδιού «μειώνεται» συγκριτικά με το 2020, με το μέσο χρονικό διάστημα μακριά από το γραφείο να είναι τώρα τουλάχιστον δύο ημέρες. Αυτή η τάση ήταν ιδιαίτερα αληθής για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η αντιπρόεδρος του VDR Inge Pirner πρόσθεσε: «Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες τείνουν πλέον να ταξιδεύουν λιγότερο συχνά αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνδυάζοντας πολλά επαγγελματικά ταξίδια μαζί».

Η έκθεση πρόσθεσε ότι το έργο των ταξιδιωτικών αγοραστών και διαχειριστών γινόταν «ολοένα και πιο περίπλοκο», καθώς αναλαμβάνουν νέες ευθύνες σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η ασφάλεια και η βιωσιμότητα.

Αυτό καθοδηγείται από την επιθυμία περισσότερων οργανισμών να συνδυάσουν τις «πολλές αρμοδιότητες που εμπλέκονται στη διαχείριση της εταιρικής κινητικότητας σε ένα μέρος».

Η βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο στα επαγγελματικά ταξίδια

Η βιωσιμότητα γίνεται επίσης «ολοένα και πιο σημαντική» για τους διαχειριστές ταξιδιών και τους TMC, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων οργανισμών όπου το 82% λαμβάνει υποστήριξη από τα TMC τους για να κάνουν τα ταξίδια τους πιο βιώσιμα.

Η εικόνα είναι κάπως διαφορετική για τις ΜΜΕ. Eιδικότερα, 28% των επιχειρήσεων με λιγότερους από 500 υπαλλήλους δήλωσαν ότι η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας εξακολουθεί να μην αποτελεί πρόβλημα για αυτές.

Ο αριθμός των εταιρειών που δήλωσαν ότι μειώνουν ή σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των επαγγελματικών ταξιδιών ήταν 83% σε αυτήν την έκθεση, καταγράφοντας μικρή πτώση από 87% στη μελέτη του προηγούμενου έτους.

Η VDR σημείωσε ότι η μετάβαση από τα αεροπορικά σε σιδηροδρομικά ταξίδια για ταξίδια εντός της Γερμανίας ήταν πλέον ο «κανόνας», με το 62% των εταιρειών να το κάνουν ήδη και ένα άλλο 14% να σχεδιάζει να το κάνει στο μέλλον.